söndag 13 juni 2010

Växlande väderlek i opinionsmätningarna

Idag har vädret växlat lika kraftigt som veckans opinionsmätningar. Ena stunden härlig och efterlängtad sol. Jag tar med fika, dator och pappershög ut i trädgården. Nästa stund börjar det skvätta - bums in igen! Jag har nog bytt fika- och arbetsplats flera gånger i timmen.

I veckan som gått blev det lite tumult kring SCB:s partisympatiundersökning, som pekade på en övervikt till vänsterkartellen. Men, som många påtalade, så gjordes intervjuerna i början av maj, medan den vändning som andra opinionsinstitut noterat inträffade senare i månaden.

Dagens SIFO-rapport i DN och Expressen är det återigen en tydlig majoritet för Alliansen, i en mätning som inleddes dagen efter det att SCB avslutade sina intervjuer.

Under de tre månader som återstår lär nog både väder och opinionsläget växla fler gånger. Inget är klart förrän allt är klart. Varje röst måste vinnas och det kan vara helt oförutsägbara saker som slutligt avgör.

Men några saker kan man konstatera:

Mona Sahlin (S) framstår allt mer som ett utomordentligt svagt kort som Sveriges företrädare i internationella sammanhang jämfört med sin motkandidat.

Maria Wetterstrand (MP) har attraherat många besvikna socialdemokrater, men vad händer när man börjar granska och ställa hennes lyskraft i relation till vad partiet står för? Hur många är på allvar beredda att stödja Miljöpartiets pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt?

Och vem kan förutse vilket parti som i sluttampen av valrörelsen drabbas av en ny "valstugedebatt"?

Jag har sagt det förr och kommer säkert att säga det igen - Opinionsundersökningar må peka hit eller dit, men de visar ändå bara en del av verkligheten. Det är valresultat som gäller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar