tisdag 1 juni 2010

När våld föder våld

Hur ska Israel kunna behålla sina vänner, när man bordar fartyg med humanitär hjälp och ställer till med blodbad på internationellt vatten?

Jag är väl medveten om att det finns två sidor av "sanningen". Judar har rätt att bo i sitt land i frid och fred, vilket inte respekteras av deras grannar. Hamas, som styr i Gaza, utgör ett dagligt och dödligt hot mot Israel och dess invånare.

Jag kan förstå att Israel försvarar sig mot de ständiga terrorattacker som drabbar oskyldiga medborgare. Men det rättfärdigar inte att Israel gör sig skyldigt till kollektiv bestraffning av Gazas civilbefolkning, genom den blockad som utarmar befolkningen och förhindrar dem möjligheten att bygga upp sina hus efter kriget.

Och det rättfärdigar inte det som hände igår på Ship to Gazas fartyg, särskilt inte om det skedde på internationellt vatten.

Situationen i Mellanöstern har sedan tidernas begynnelse präglats av våld och strider mellan grannar och bröder, ja, ända sedan Kains mord på sin bror Abel.

Att våld föder våld är ett allt för välkänt faktum. Att ta till övervåld mot en fredligt sinnad hjälpsändning demoraliserar och underminerar det moraliska stöd som hittills kan ha funnits för Istrael som Mellanösterns enda demokrati.

Själv känner jag sorg blandad med uppgivenhet efter vad som inträffat. Min enda förhoppning är att händelserna ska leda till ett ändrat förhållningssätt, där Israel visar större beredvillighet att avhjälpa den humanitära situation som råder i Gaza. Att förvänta sig att Hamas skulle sluta terrorisera Israel vore lika önskvärt, men förmodligen en ännu mer avlägsen vision.

Men tyvärr har Israel genom sitt beteende redan förlorat allt för mycket - och förmodligen också ett antal vänner. Propagandavinsterna ligger hos deras motståndare, som måtte le i mjugg, mitt i förödelsen.

Läs Holger Gustafssons (KD) pressmeddelande: http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/Pressmeddelanden/Internationellt/100531shiptogaza
och Christer Jonssons (C) funderingar:
http://jonssonsfunderingar.blogspot.com/2010/05/sorgens-morgon.html
Aftonbladet: http://aftonbladet.se/nyheter/article7215954.ab
DN: http://www.dn.se/nyheter/varlden/ship-to-gaza-stoppade-1.1114217

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar