torsdag 3 juni 2010

Ambulanshelikopter räddar liv i svårtillgängliga områden


På helikopterplattan på taket till Västerviks sjukhus, med utsikt över de inre delarna av Tjusts skärgård: Klaus Leidecker, landstingskandidat från Oskarshamn och politisk sekreterare, jag själv, landstingsrådet Gudrun Brunegård och Kerstin Lahi, landstingskandidat från Västervik.

Vi kristdemokrater i Kalmar län anser att det skulle behövas en ambulanshelikopter, för att öka tryggheten och tillgängligheten vid akuta situationer i svårtillgängliga områden.

För vad händer om jag får hjärtinfarkt ute i Tjusts skärgård?

Båttransporten till Loftahammar tar sin tid. Ambulansen, som normalt ska vara stationerad i Gamleby kan vara indragen för dagen, för att bemanna upp ambulansstationen i Västervik. Det förlänger i så fall utryckningstiden avsevärt. Efter omlastning ska man sedan transporteras på smala vägar till Lofta, innan man kommer till E22:an och vidare till Västervik och sedan till Kalmar för PCI (s k kärlsprängning).

Eller hinner ambulansen till neurokirurgen i Linköping i tid, efter en trafikolycka på norra Öland, där någon fått en skallskada eller en svår brännskada?

Först ska man åka sju mil söderut på igenkorkade vägar, fulla av veliga turister, sedan över Ölandsbron, med ständiga vägarbeten och därefter 25 mil norrut, antingen på 2+1-väg eller på den smala 34:an med fyra 30-sträckor.

Kalmar län har många områden som är svårtillgängliga, men de jag har beskrivit här är nog de mest extrema och därmed också de tydligaste exemplen på varför det skulle behövas en ambulanshelikopter i Kalmar län.

Men det finns också skärgårdar från Oskarshamn och söderut. Och vid akutfall på södra Öland kan det vara lika tidsödande transporter som från öns norra delar. Eller vid en arbetsplatsolycka vid OKG i Misterhults skärgård, eller på Södra Cell utanför Mönsterås.

Är någon, trots vad jag har beskrivit här ovan, osäker på om det är motiverat med en ambulanshelikopter i Kalmar län? Jämför då med Gotland: Med sina 57.000 invånare har Gotland tre olika ambulanshelikoptrar utstationerade på olika delar av ön.

Vårt län har 232.000 invånare plus en miljon turister i ett långsträckt län med en nästan lika långsträckt ö utanför.

Räcker inte det som argument?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar