söndag 6 juni 2010

Nya svenskar välkomnade hos tidernas svensk

Astrid Lindgren har av svenska folket röstats fram som tidernas svensk. En mycket värdig pristagare, tycker jag.

Idag firade Vimmerbyborna Sveriges Nationaldag på Astrid Lindgrens Näs, där världens mest översatta barnboksförfattarinna alltså växte upp. Det var med särskild glädje och stolthet som jag idag deltog i firandet - både som allmän svensk, som kristdemokrat och som mor.


Några av kristdemokraterna i Nationaldagståget - från höger: Ola Gustafsson, Elisabeth Lago Nilsson, Gudrun Brunegård, Ingbritt Carlsson, Thomas Karlsson, Torbjörn Sandberg.

Med drillflickor och musikkår i täten tågade en mäktig fanborg från Vimmerby Gymnasium till Näs, där vi radade upp oss framför Paviljongen. Programmet hölls ihop av Thomas Granehag, som i sin roll som konferencier varvade sin presentation med tankar med både djup och allvar.


Elisabeth Lago Nilsson, vice gruppledare för Kristdemokraterna i den kommunpolitiska arbetsgruppen, var en av fanbärarna. Till vänster i bild syns konferencieren Thomas Granehag.

En av de frågor Thomas Granehag berörde var vilka som är Sveriges urinvånare. Han konstaterade att det måste vara samerna, för de kom först i den inflyttning som pågått kontinuerligt sedan istiden.

För några år sedan skrev jag en motion i kommunfullmäktige om att välkomna nya medborgare i samband med nationaldagsfirandet. Motionen blev bifallen och numera är det tradition att namnen på invandrare som under året fått svenskt medborgarskap läses upp och de får ett diplom hemsänt.

Vid ceremonin för nya svenskar satt jag bredvid en av dem som välkomnades, Maseullah Aurfan (Masi), som var förra årets nationaldagstalare. Han berättade då om sin flykt från Afghanistan och hur tacksam han var till Sverige, som gett honom och hans familj en fristad. Som tack för detta ville han tjäna Sverige.


Masi, nybliven svensk medborgare och aktiv för Kristdemokraterna i det kommunpolitiska arbetet.

Några månader senare blev han ersättare för Kristdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden. Han kandiderar på vår lista till kommunfullmäktige, men även till landstinget och riksdagen. Och idag lästes hans namn upp som en av de nya svenska medborgarna. Varmt välkommen, Masi! Du är en utmärkt representant för det nya, mångkulturella Sverige och för Kristdemokraterna!


Susanna Antonsson och Martin Carlsson hade kunnat göra sin TV-debut, om inte SVT, som filmade för ett inslag i Landet runt, just hade stängt av sina kameror ...

Årets nationaldagssångerska var min yngsta dotter, som med sin vackra röst och sin känsla fångade och berörde alla, i sånger av så helt olika karaktär som Kristallen den fina och Summertime. Att hon och hennes ackompanjatör Martin Carlsson efter framträdandet utropades till Vimmerbys svar på Heléne Sjöholm och Janne Schaffer fick modershjärtat att svälla ytterligare!

Ola Gustafsson, vice ordförande för Kristdemokraterna i Vimmerby, i samband med kommunalrådet Per-Åke Svenssons tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar