onsdag 23 juni 2010

Skruvat pressmeddelande om psykiatri

Nu har Socialstyrelsen presenterat en öppen jämförelse av psykiatrin i landet. Den visar på stora brister på många håll, som borde mana till eftertanke och självrannsakan. Så även i Landstinget i Kalmar län.

Men icke. Här styr den "ofelbara" rödgröna majoriteten, med Anders Henriksson (S) som landstingsstyrelsens ordförande. Uppenbarligen har han gett order om att inget får publiceras som på minsta sätt kan fläcka det rykte han försöker bygga upp, som den förträffligaste av alla ledare.

För i det pressmeddelande som gick ut från landstingshuset blåser man upp ett enskilt, lösryckt resultat, där vårt landsting råkar leda ligan, till närmast monumentala proportioner. Det handlar om KBT-insatser, dvs kognitiv beteendeterapi. Trots att knappt hälften av de patienter som skulle må bra av sådan behandling får del av det, så är de trots allt fler i Kalmar län än på andra håll i landet.

Som Christer Jonsson kommenterar i sin blogg, så handlar det "toppresultat" snarast om att andra landsting kommer till korta i ännu högre grad.

Det som upprör mig mest i pressmeddelandet är att man inte ens försöker ge en samlad och uppriktig bild av Socialstyrelsens sammanställning. Den visar exempelvis att vi i Kalmar län har långt färre psykiatriker och färre psykologer än genomsnittet för riket och färre slutenvårdstillfällen.

När landstingets informationsavdelning används för enögda propagandasyften, och så uppenbart blundar för helheten, då har man förlorat trovärdigheten.

Anders Henriksson (S) borde skämmas över sitt ledarskap. Skruvade pressmeddelanden får Anders Henriksson skicka ut från sitt partikansli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar