onsdag 5 maj 2010

Hjärtlöst hjärnsläpp!

Att de röd-gröna har en annan syn än Allianspartierna på människors rätt att själva råda över sitt liv och sina pengar, det har väl varit känt tidigare. Ändå tror jag fler än jag satte kaffet i vrångstrupen när man igår hörde Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Mikaela Waltersson.

De rödgröna tänker ju återinföra fastighetsskatten på villor och fritidshus som är taxerade till 4,5 miljoner kronor eller mer, om de kommer till makten i höst. Det låter ofattbart mycket för oss i Smålands inland, men är inte särskilt uppseendeväckande i skärgårdsområden.

Enkla fiskarstugor kan på grund av sitt läge vara så högt taxerade att fastighetsskatten överstiger vad som är möjligt att betala för de ursprungliga ägarna, vilket tvingat en del från hus och hem. Det var detta godtyckliga och orättfärdiga system som Alliansregeringen avskaffade. Den fastighetsavgift som infördes ligger på en avsevärt lägre nivå och är förutsägbar.

Nu vill alltså de röd-gröna återinföra fastighetsskatten. Men dom som inte har råd att betala fastighetsskatten, då?

Ja, de kan ju alltid höja lånen på huset eller sälja. Det är miljöpartisten Mikaela Walterssons råd. "De har ju en tillgång som inte alla människor har."

För de röd-gröna spelar det alltså ingen roll hur fastighetsägarens livssituation ser ut. Är man så dum så att man råkar vara fiskare och bo kvar i sitt barndomshem, medan priserna i området har skjutit i höjden, då får man väl finna sig i att kapa sina rötter och sälja huset för att kunna betala skatten! Så är tydligen resonemanget.

Tala om hjärtlöst hjärnsläpp!

http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2347629&BroadcastDate=&IsBlock=

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar