tisdag 11 maj 2010

Dold agenda bakom återinförd fastighetsskatt?

Minns någon hur det var för några år sedan? Den som ägde en fastighet kunde se sitt enkla tjäll bli högre och högre beskattat, när någon granne hade lyckan att sälja sitt hus till ett bra pris.

Detta kunde driva upp skattenivån till astronomiska nivåer i attraktiva områden, på grund av det förväntade försäljningsvärdet, medan den som bott länge i huset inte hade ett öre mer att röra sig med och huset kanske inte var ett dugg bättre än när det byggdes för femtio år sedan.

Detta samtidigt som en lyxvilla i ett annat område kunde ha en mycket blygsam beskattning.

"En orättfärdig skatt" kallade Göran Hägglund det 2006.

När Alliansregeringen tillträdde var det en av de första frågor man tog itu med. Fastighetsskatten avskaffades. Istället infördes en avgift, som är förutsägbar och har en maxnivå.

Vänstergänget vill återinföra fastighetsskatten, om olyckan skulle vara framme och de skulle komma till makten i höst. De har dock begränsat det till att omfatta hus som är taxerade till 4,5 miljoner kronor eller mer.

Det låter väldigt mycket, åtminstone för en vimmerbybo som jag. Men i förorterna kring Stockholm eller Göteborg behövs det inte någon särskilt lyxig kåk för att komma upp i de nivåerna. Alldels vanliga småbarnsfamiljer eller pensionärer kan mycket väl befolka sådana områden som skulle drabbas.

Är det någon som har fått uppfattningen att småbarnsfamiljer och pensionärer vältrar sig i pengar? Nej, jag trodde inte det. Ändå vill alltså Mona Sahlin, Thomas östros och resten av gänget återinföra en så orättfärdigt utformad skatt.

DN har idag en utmärkt artikel, där situationen beskrivs i all önskvärd tydlighet.

Den fråga man ställer sig är om Thomas Östros vill avfolka storstadsområdena, genom att göra det för dyrt för vanligt folk att bo där? Finns det en dold agenda, där syftet är att avfolka storstadsområdena och återbefolka glesbygden? Men är det då rimligt att samtidigt höja bensinskatten, som vänstergänget också tänker göra?

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/villaagare-drabbas-av-skattesmall-1.1091871

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar