lördag 6 juni 2009

Nationaldagsfirande på Astrid Lindgrens Näs

När Vimmerby firar Sveriges Nationaldag sker det numera på Astrid Lindgrens Näs. Nationaldagståget samlas vid Vimmerby Gymnasium och marscherar, ledda av drillflickor och Sevedebygdens Musikkår till Näs.

Förra året mottog Kristdemokraterna i Vimmerby en fana. Det var därför extra högtidligt att detta år kunna delta i Nationaldagståget och marschera förbi valaffischer där jag själv finns med som kandidat till Europaparlamentsvalet imorgon.

I fanborgen fanns detta år Nya Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna representerade.

Elisabeth Lago Nilsson, vice gruppledare för Kristdemokraterna, avlöste mig som fanbärare.

Den programpunkt som gav starkast avtryck var nog denne unge mans berättelse om hur han räddats undan att kidnappas av talibanerna och smugglades ut ur landet. Efter kortare vistelser i Tadzjikistan och Iran smugglades han i en trälår till Ryssland, varifrån han omsider av FN fick komma som kvotflykting till Sverige och Vimmerby. Efter några år här har han nu återförenats med sina föräldrar och syskon, som hade flytt åt ett annat håll. Han uttryckte sin stora tacksamhet till svenska folket som tagit emot hans familj och sin stolthet över att nu vara svensk medborgare.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar