torsdag 25 juni 2009

- Kömiljarden en succé, säger statssekreteraren

För oss som kom till Västerås redan på onsdagskvällen passade det utmärkt att tillbringa förmiddagen på ett hälso- och sjukvårdsseminarium med statssekreteraren Karin Johansson (KD). De två timmarna innehöll både tillbakablickar på de tre år som redan gått av mandatperioden och framåtblickar inför nästa års valrörelse och vilka frågor vi vill jobba vidare med nästa mandatperiod.

Det är en imponerande rad med reformer och initiativ som har gjorts av Socialdepartementet under socialminister Göran Hägglunds (KD) ledning:
 • Tandvårdsreformen - dubbelt så stor statlig insats, riktat så att de med störst behov får störst hjälp
 • Psykiatrin - staten har även här fördubblat insatserna
 • Nationell cancerstrategi
 • Vårdval - patienter i alla län ska själva få möjlighet att välja vårdgivare (även privata!) inom primärvården från årsskiftet
 • Omreglering av apoteksmarknaden från halvårsskiftet ska förbättra tillgängligheten
 • Patientsäkerhet
 • Läkemedelsstrategi
 • Öppna jämförelser
 • Nationell IT-strategi
 • Förebyggande av aborter och sexuellt överförda sjukdomar, bl a genom Ungdomsmottagningen på nätet UMO.se
 • Kömiljarden

- Kömiljarden har blivit en succé! Det konstaterar Karin Johansson, och visar hur otroligt fort landstingen fått driv i sitt arbete med att korta köerna. För varje månad blir det fler landsting som får märkbart kortare köer.


Hur gick det då till?

Jo, Socialdepartementet lockar med ett koncept som premierar dem som har kortast köer istället för tvärtom:

400 miljoner kronor fördelas till de landsting som klarar av att ta emot 80 procent av sina patientbesök inom 90 dagar. Ytterligare 100 miljoner fördelas till de landsting som klarar av 90 procent av besöken inom 90 dagar. Ytterligare 500 miljoner fördelas enligt samma upplägg till dem som klarar av att inleda 80 respektive 90 procent av behandlingarna inom 90 dagar.

Just nu är det Jönköpings, Gotlands och Kalmar län som leder ligan.

Kristdemokraten Anders Andersson lade en god grund under förra mandatperioden, när han ledde landstinget i Kalmar län. Han lyckades med konststycket att vända länets bottennoteringar till att ligga bland rikets mest framgångsrika. Det är tur att den nuvarande majoriteten har vårdat våra framgångar och inte förslösat dem. Om vi fortsätter som hittills kommer vi i Kalmar län kunna räkna hem ett gott tillskott till landstingskassan, när slutavräkningen sker i november.

När det gäller den del som berör arbetet fram till valet nästa höst och därefter, så får ni försöka bärga er! Ni kommer bli varse vilka frågor vi kommer att driva!

Man kan bara önska att den socialistiska landstingsmajoriteten skulle lägga ned lika stor möda i att arbeta fram ett riktigt bra och patientfokuserat system för Hälsoval Kalmar, som vårdvalet kallas här. Måtte förmynderi och klåfingrighet hållas på avstånd! Visa tilltro till den enskilde patienten att fatta kloka val om vilken vårdenhet de vill ha kontakt med!

Karin Johansson tog också upp Ungdomsmottagningen på nätet, UMO.se, en webbsajt som har imponerande 100.000 besök i månaden, varav 30 procent är killar. Många ställer frågor och får svar. Jag passade på tillfället att uppmärksamma Karin Johansson på behovet att vidareutveckla webbtjänsten, så att de som skriver och frågar får snabbare svar. En vecka är en hel evighet för en tonåring med akuta, brännande frågor om sin kropp, sina känslor, sina relationer och sin sexualitet.

7 kommentarer:

Peter Högberg sa...

Jag vill minnas att det var sju partier som var ense om de stora spartag som vi gjorde. Bilden är att ni i kd gick till val på att öppna allt och kranen skulle stå vidöppen. Sparet skulle ske genom en praivatisering av Västervikssjukhus. Nu fanns det andra partier i den dåvarande majoriteten som såg till att kristdemokraterna fick backa och rätta sig i ledet. Det vore bra om ni vara lite ödmjukare när ni beskriver historien. Vad var det Alf Svensson sa - Ni agnar grovt...

Gudrun sa...

Och du sveper grovt och urskillningslöst. Inte ens du kan förneka att socialdemokraterna hade lett Landstinget i Kalmar län under flera mandatperioder fram till 2002 och hade kört ekonomi och tillgänglighet i botten. Att ni sedan till sist tog ansvar för gamla försummelser och stödde det besparingspaket som Allianspartierna under Anders Anderssons ledning arbetade fram, det vill du i sedvanlig sossestil framhålla endast när det passar er. Däremot brukar ni inte stå för er delaktighet när besparingarna kritiseras!

Och var i allsindar har du fått det ifrån att det skulle ha varit kristdemokrater som kom med förslaget om att öppna för alternativ drift av Västerviks sjukhus och att andra majoritetspartier skulle ha haft en annan uppfattning? Den villfarelsen visar hur lite du vet om våra interna diskussioner!

Som jag tidigare har sagt, den som tror att Peter Högberg är ett sanningsvittne har misstagit sig grovt!

Peter Högberg sa...

Gudrun. Vilka sparförslag la ni innan valet 2002? Vad ville ni inte återöppna? Ville inte ni återöppna akuten i Vimmerby? Vi påbörjade ett arbete för att få ordning på ekonomin. Vi var på rätt håll tillsammans med personalen. När ni vann valet med att agna grovt så tog ni in en konsultfirma som fick göra grovjobbet.

Gudrun sa...

Som vanligt försöker du måla en bild av oss kristdemokrater som ansvarslösa. Sanningen är den att inte heller ni la några sparförslag inför valet 2002.
Ja, vi ville återöppna akutmottagningen i Vimmerby, liksom många andra. Tyvärr fick vi inte 51 % av rösterna, utan var beroende av stöd från fler partier för att få en majoritet. Tyvärr var inte övriga partier, vare sig på allianssidan eller socialistsidan beredda att stödja det förslaget.

Peter Högberg sa...

När er motion om återöppnande av akuten i Vimmerby kom upp till beslut var jag den enda som yrkade bifall. Ni orkade inte ens stå för er egen motion när det gällde.

Gudrun sa...

Sådant var läget vid en tidpunkt då samtliga partier tvingades till stora uppoffringar för att rädda landstingets ekonomi. Alla inser att du som oppositionspolitiker enbart tänkte på att skaffa egna populistiska poäng, utan att behöva tänka på att ta helhetsansvar.

Jag bara förundras över hur du orkar hålla på att ständigt nöta och göra ditt bästa för att undergräva! Det måste kännas jobbigt att ständigt tänka så destruktivt. Jag önskar att sommaren ger dig lite perspektiv på tillvaron och en mer nyanserad livvsyn, där det kan finnas utrymme för att inte bara se allt i svart-vitt!

Peter Högberg sa...

Inga problem. Som Hammarbyare ser jag allt i grön-vit...

Det stora problemet är att vi inte är ense om historiebeskrivningen, vilket leder till att vi inte kommer bli ense om de åtgärder som behövs för framtiden.
Det visar sig att de gånger vi är ense om histrorien så blir vi ense om lösningarna.

Skicka en kommentar