måndag 16 augusti 2010

Verklighetsfrämmande S-förslag om butler i tunnelbanan

Mycket ska ögonen se innan de trillar av!

I Aftonbladet och Expressen lanserar Carin Jämtin förslaget om butler i tunnelbanan, där man ska kunna lämna in sina barn och sin smutstvätt.

Vid första påseende studsade jag högt över hur man klumpar ihop barnen med smutstvätten och lämpar av dem i tunnelbanan. När jag sedan läste förslaget var det inte fullt så illa på just den punkten. Tanken var att man i framtida stadsplanering bör tänka på att lägga förskolor i anslutning till kollektivtrafiken.

Personligen tycker jag att förskolor i första hand ska finnas i anslutning till bostadsområdena, men i storstäderna sammanfaller ju ofta sådant. T-banestationer ligger ju där det bor mycket folk.

Men just där infinner sig den riktigt stora fadä(s)en. För Jämtins förslag är ju ett utpräglat Stockholmsförslag. Man kan undra hur hennes logik funkar i ett nationellt perspektiv.

För Carin Jämtin vill ju införa butlersystemet för att kunna avskaffa RUT. Är socialdemokraterna i Vimmerby beredda att inrätta en butler vid Resecentrum, där min dotter kan lämna in sin smutstvätt och sina barn när hon pendlar iväg till jobbet?

Det mest hårresande är nog ändå jämställdhetskullerbyttan. Hela vänstergänget kritiserar RUT-avdraget och ojar sig över pigtjänster. Men en butler, ett utpräglat manligt begrepp, det skulle vara något inte bara godtabart utan rent av eftersträvansvärt.

Vari ligger den moraliska skillnaden, om jag betalar för att någon tar hand om min tvätt hemma eller vid T-stationen? Vill man underlätta för människor att hinna och orka med arbetet hemma och borta, då borde man väl inse att det är betydligt smidigare om man slipper släpa med sig smutstvätten till stationen, utan vederbörande istället kommer hem och tvättar.

Är det så att hemmet i sig är minerad mark för socialdemokraterna? Är hemmet så förknippat med småborgerliga värderingar att man för allt i världen ska hålla sig borta från det? Föräldrar ska så snabbt som möjligt ut från hemmet efter barnafödande och ve den som anställer någon för att utföra något arbete i hemmet.

Utom det som inryms inom ramen för traditionellt manliga yrken, då. Som utförs av snickare, rörmokare, elektronikinstallatörer osv. Till den listan kan alltså numera läggas även butlern!

2 kommentarer:

jo sa...

En annan detalj som gör att iden falerar är logestiken mat.tvätt för det är väll inte så att det ska transporteras med t-bana matten o tvättmedel lär transporteras med lastbil vilket birdrar med ökad trafik i innerstaden o utsläpp för dom som kör bil i dag lär inte byta mot fyllsatta tåg och trängsel dessutom finns både tvätt o mat service på nätet. Mvh Jonas

nikola sa...

Såhär skulle det se ut i tunnelbanan!

http://www.youtube.com/watch?v=ChIFKuIR014

hysteriskt kul!!

Skicka en kommentar