tisdag 10 augusti 2010

Ett mänskligare Sverige motbild i djurmetaforer


Göran Hägglund presenterar valaffischerna vid gårdagens interna möte för Kristdemokraternas riksdagsgrupp och SKL-grupp.

Buffelfasoner - hyenabeteende - strutsmentalitet

Vi vet nog alla vilken typ av beteende som åsyftas. Förmodligen ser vi också personer framför oss, som förkroppsligar bilden.

Den stöddige ledartypen som bufflar sig fram i tillvaron och inte släpper fram någon annan. Den girige finanshajen som med fallskärmar och flytvästar, på andras bekostnad roffar åt sig långt mer än vad som är rimligt. Den som inte vågar ta ställning eller ingripa när något är på tok, utan istället sticker huvudet i sanden.

Dessa bilder, metaforer, anspelar Kristdemokraterna på sina valaffischer, som offentliggjordes idag.

Valrörelsens genomgående tema är Ett mänskligare Sverige. Och hur beskriver man det?

Jag tycker det är smart att illustrera det mjuka, mänskliga samhälle vi vill bygga, genom att konstratera det med sådant som är omänskligt. Mot den svarta bakgrunden framhävs det mjuka budskapet med barnsligt oregelbundna, textade bokstäver. På djuraffischerna syns Göran Hägglund i profil, som med bestämt rynkad panna, sätter sig emot djuren.

Ett oerhört tufft och fräscht bildspråk. Jag är övertygad om att dessa affischer kommer att få folk att tänka till lite extra och inse att Kristdemokraterna kanske inte riktigt motsvarar den schablonbild som hindrar många från att rösta på oss.

Det bådar gott inför valrörelsen!

Kolla in affischerna och läs mer på Kristdemokraternas hemsida!


Vid presskonferensen i Kalmar, där jag visar upp affischerna tillsammans med Anders Andersson och Monica Bengtsson.

Valaffischerna har redan hunnit bli en snackis. Bland annat intervjuades jag av Radio Kalmar. Även Aftonbladet och Expressen har hunnit skriva om dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar