tisdag 31 augusti 2010

Operationsrobot till Kalmar

Den här veckan demonstreras en operationsrobot vid Länssjukhuset i Kalmar. Robottekniken ökar precisionen vid ingreppet avsevärt och gör att operationen blir skonsammare, med mindre komplikationer och snabbare återhämtning som resultat. Alliansen i landstinget aviserade redan i våras att vi är positiva till att en robot införskaffas till Länssjukhuset, för att höja vårdkvaliteten och hålla länssjukhuset i framkant.


Kirurgklinikens chef Hans-Olof Håkansson tillsammans med Sven-Åke Svensson (KD), vice ordförande i medborgarutskottet, och en representant för företaget. da Vinci-roboten fungerar så att operatören sitter i konsollen längst till vänster, där en tredimensionell bild visar operationsområdet. Man trär fingrarna i en hållare, som manövrerar joystick-liknande armar, som i sin tur styr robotens armar.


Jag fick möjlighet att prova på tekniken ...


... och häpnade över hur snabbt man kom underfund med hur man klarar av finmotoriska moment i trånga utrymmen. Men lugn, det var bara playmolera och små gummisnoddar och ett mynt vi amatörer hanterade!


Så här kan det se ut när roboten används i ett riktigt operationssår. Genom den fina tekniken kan man undvika att skada viktiga strukturer som nerver och blodkärl, vilket gör att exempelvis risken för impotens och inkontinens efter en prostataoperation minskar avsevärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar