tisdag 24 augusti 2010

Sossarnas löfte om heltid måste granskas!

Inbillar sig Vimmerbys socialdemokrater att väljarna inte förmår lyfta blicken bortom den egna ankdammen?

Hur tror man annars att någon ska gå på locktonerna om rätt till heltid för kommunens alla 500 deltidsanställda, när man på så nära håll som i vårt eget landsting har misslyckats kapitalt med samma vallöfte från förra valet?

I Radio Kalmar får man idag höra löftet från Vimmerbys socialdemokrater, med Jan Henriksson i spetsen.

På valaffischerna figurerar Jan Henriksson tillsammans med Peter Högberg, som är landstingspolitiker. Man hade nästan kunnat hoppas att Peter hade informerat sin partikamrat om landstingsmajoritetens misslyckande, så att Jan hade besparats nesan att stå med ett vallöfte som har så liten sannolikhet att kunna infrias, om olyckan skulle vara framme och de skulle ta makten i Vimmerby kommun.

För i landstinget har visst ungefär fem promille av de anställda med deltid fått heltid, om jag inte missminner mig. Ingen imponerande meritlista för den rödgröna majoriteten, precis. Och under mandatperioden har löftet om rätt till heltid urvattnats till en möjlighet under förutsättning att det går att lösa utan att öka landstingets kostnader.

Men kanske sanningen är den att Jan Henriksson inte förväntar sig behöva uppfylla sitt löfte, utan räknar med ytterligare fyra år i bekväm opposition.

Visst ska man sträva efter att så många anställda som möjligt har så hög tjänstgöringsgrad som möjligt. Men inom många verksamheter behövs bemanning dygnet runt. Det finns arbetstoppar men även perioder då det är avsevärt lugnare. Att planera schema för idel heltidare på ett effektivt sätt, utan att samtidigt kvadda budgeten, är inte det lättaste.

Såvida inte de delade turerna ska dominera schemat, med ett arbetspass på morgonen, några timmar ledigt mitt på dagen och sedan ett pass till på kvällen. Och hur många anställda inom vård och omsorg vill ha det så, med de begränsade möjligheter till familjeliv och socialt umgänge det innebär?

Nej, tro inte på löften om heltid som alla! Det är troligt att det ligger mer än en hund begraven där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar