lördag 7 augusti 2010

Musikterapi med ny betydelse


Den musikaliska familjen Hellgren gav begreppet musikterapi ny innebörd, då en av flickorna spelade tvärflöjt på en krycka.

Ikväll framträdde den supermusikaliska familjen Hellgren på Kröngården utanför Vimmerby. Det var imponerande att se hur föräldrarna och de fyra ungdomarna växlade instrument och hanterade både stråkar, blåsinstrument och slagverk.

Stilmässigt var programmet lika omväxlande, men en spännvidd från klassisk virtuositet, som i Rimskij-Korsakovs Humlans flykt, till modernt skämtlynne, som när familjen på två minuter hann spela på över fyrtio instrument. Sådant kräver både skicklighet och organisation, så att alla instrument finns på rätt plats vid rätt tillfälle, utan att man tappa.r rytmen

Instrument, förresten. Familjen verkade kunna använda allt möjligt, för att inte tala om omöjligt, att frambringa ljud på. Programmet inleddes med en fanfar framförd på verandaflaggor - ja, lätt modifierade förstås, med blåsmunstycke och en liten tratt inlirkad i flaggstångsknoppen, för att släppa ut ljudet.

Eller när sonen spelade på en duschslang, riktigt vackert dessutom. En av systrarna fick en såg att sjunga med märkligt smäktande toner, medan brodern assisterade sin syster, när hon spelade tvärflöjt på en krycka. Då fick begreppet musikterapi ny innebörd!

Rätt vad det var föste brodern undan sin sågspelande syster från sin stol, vände på stolen, stoppade in ett blåsmunstycke och började spela på stolen också.

Ja, det var verkligen en imponerande föreställning, både för familjens musikalitet och uppfinningsrikedom och uppenbara spelglädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar