söndag 31 januari 2010

Inspirationsdagar med Göran Hägglund

I två dagar samlades 1200 kristdemokrater i Jönköping för inspiration, utbildning och fördjupning. För att inte tala om alla möten! Möten med gamla vänner, nya bekanta, utställare och inte minst möten med ett antal intressanta föreläsare.

Partiordförande Göran Hägglund höll ett inspirerande linjetal, som kan läsas här:

För egen del hade jag äran att direkt därefter medverka i ett av de mest välbesökta seminarierna, som fick hållas i den stora Hammarskjöldhallen, tillsammans med socialminister Göran Hägglund och landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd, Jönköping. Seminarieledare var Pia Lidwall, Stockholm.

Ämnet var Vårdval 2010. Mitt bidrag var att skildra hur vi från Allianspartiernas sida arbetat för att påverka i opposition för att få ett vårdvalssystem i Kalmar län, som kan hålla över mandatperioderna och stimulera fler vårdgivare att etablera sig i primärvården. Även om vi har synpunkter på ett och annat i slutprodukten, så kan vi nog leva med det, när vi tar över majoriteten efter valet.
Folkhälso- och äldreminister Maria Larsson var i hetluften i flera olika sammanhang. Bland annat offentliggjorde hon ett förslag för att skydda barn från att bli vräkta. En sådan lag bör bidra till att minska utsattheten för en mycket känslig grupp.
På fredagskvällen hölls den traditionella kommundagsfesten. Felix Hägglund, Görans son, överraskade med oerhört skickligt keyboardspel i inledningen. Riktigt proffsiga konferencierer var Maria Larsson tillsammans med finansutskottets ordförande Stefan Attefall.
För fem år sedan fick jag utmärkelsen Årets Kristdemokrat. I år var det mönsteråsbördige Lars Thunberg som utnämndes till Årets Kristdemokrat, för sitt miljöarbete bl a som ordförande i föreningen Sveriges Ekokommuner. Tack vare Lars kunniga och målmedvetna arbete blev hemkommunen Helsingborg förra årets Miljökommun.
Ett intressant seminarium med externa medverkande leddes av Anders Andersson. Det var Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson-Bågenholm och Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund som beskrev sina framtidsvisioner.
En höjdpunkt vid sidan av Görans tal var Marcus Birro. På ett ärligt, självutlämnande och humoristiskt sätt berättade han om sin livsresa från alkoholist "med nedpissade byxor" som skrek ut sitt hat till omgivningen, till sin tillvaro som nykter alkoholist, som hittat tillbaka till sin tro på Gud. "Om Gud är långt borta, så är det inte han som har flyttat på sig."
Han förundrades över hur hans egen förvandling hade gjort att omgivningen också förändrats. Vad skulle då inte ske i världen om andra lika hatiska som han skulle genomgå samma förvandling? Hans tal gav totalt gensvar i den fullsatta kongresshallen, där man skrattade och grät om vartannat.
Marcus Birro avslutade med uppmaningen att bära våra hjärtan i kupade händer, vår styrka och vår svaghet. Han möttes av stående ovationer. Han verkade lika tagen som vi och drog upp sin mobilkamera med orden "Ingen kommer att tro mig annars!"
De två fullspäckade dagarna avslutades av Göran Hägglund, som uppmanade till helhjärtade insatser inför höstens val. Och efter de här dagarna är vi nog många som känner stor inspiration!

4 kommentarer:

Gilbert sa...

Hej Gudrun!
Kul att läsa din rapport från Jönköping! Lycka till i oppositionsarbetet och i din viktiga roll!

Hälsningar
Lars Thunberg

Gudrun sa...

Tack för det! Och varmt GRATTIS till utmärkelsen! Låt den vara både en bekräftelse och erkännande för det du redan uträttat, och en inspiration för fortsatt arbete med miljöfrågorna. Förhoppningsvis var detta en signal om att miljöfrågorna ska stå i centrum på ett tydligare sätt framöver.

Karibu sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gudrun sa...

Tack Karibu för din kommentar. Eftersom du valt att använda ett alias, så har jag valt att inte publicera den.

Skicka en kommentar