lördag 16 maj 2009

EU-projekt låter ungdomar mötas


Några av de gästande europeiska gästerna samlade runt Astrid Lindgren-statyn.

Idag hade jag nöjet att hälsa en busslast full med lärare och elever från fem europeiska länder välkomna till Vimmerby. Vi hade stämt träff vid Astrid Lindgren-statyn på Rådhustorget, efter deras besök på Astrid Lindgrens Värld.

Det är genom ett EU-projekt som skolor i Sverige, Tyskland, Österrike, Slovenien och Turkiet har knutit kontakt och fått möjlighet att lära känna varandra genom brev, internet och besök. Den här veckan är en rad familjer i Ankarsrum värdar för de internationella gästerna, genom att eleverna fått bo hos sina jämnåriga kamrater. Eleverna är i mellan- och högstadieåldern och får på detta sätt möjlighet att förstå hur det är att leva och gå i skolan i andra länder.

- Vi var rädda att Astrid Lindgrens Värld skulle vara för barnsligt för de äldsta eleverna, men vi hade hur kul som helst allihop, sa den tyske rektorn.

Jag hade äran att inleda den konferens som utgjorde starten för Comenius-projektet för två år sedan. Det var därför särskilt roligt att få vara med när cirkeln nu slöts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar