söndag 10 maj 2009

EU-café för ett tryggare Europa!


Lokalavdelningen i Kalmar inbjöd härom kvällen till ett EU-café, där jag berättade om min egen bakgrund och varför EU-arbetet engagerat mig.
En tydlig bild på EU:s betydelse som fredsprojekt är Mostar i Bosnien-Hercegovina, som jag besökte i höstas. För femton år sedan var staden en enda stor grushög, efter ett förödande krig mellan grannfolk.
Densamma var situationen när Robert Schuman och Konrad Adenauer lade grunden till Europasamarbetet efter Andra Världskriget. Deras vision var "Aldrig mer krig i Europa" och vägen går genom att knyta så täta förbindelser mellan länderna att freden är värdefullare än något skäl att starta ett nytt krig.


Den berömda bron i Mostar, byggd av turkar på 1500-talet, helt raserad under kriget 1993 mellan kroater och bosnier, återuppbyggd med hjälp av medel från EU och Unesco m fl.

Nu har Bosnien Hercegovina tillsammans med andra länder på Balkan ansökt om medlemskap i EU. Låt bron i Mostar vara en symbol för vikten av att bygga broar mellan folken för en varaktig fred!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar