onsdag 17 mars 2010

Sverigedemokraterna och jämställdheten

Som jag skrev i mitt förra inlägg, så finns det de som försöker utmåla Kristdemokraterna som mörkermän och fiender till allt som gäller jämställdhet. I praktiken finns goda exempel på att Kristdemokraterna i själva verket har kommit längre än partier som kallar sig feministiska.

Inte så konstigt, tycker jag, eftersom värdegrunden är så stark och så tydlig, om alla människors unika och oersättliga värde. Då finns ingen möjlighet att sätta det ena könet före det andra.

I en artikel i Aftonbladet idag (onsdag) finns en genomgång av några allmänpolitiska frågor som Sverigedemokraterna driver. Där kan man tala om mörkermän! http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article6791957.ab

På något förvrängt sätt kan man tycka att det modigt att avslöja sådana fullständigt inopportuna åsikter, som att Sverige ska lösa framtida arbetskraftsbrist genom att svenska kvinnor ska föda fler barn. Associationen gick blixtsnabbt till det avsnitt av radioföljetongen av nobelpristagaren Herta Müller, som jag hörde under bilresan idag. Under Tredje Riket förkunnades det att varje dag föder en tysk kvinna ett barn till Hitler.

Jag tvivlar dock starkt på att svenska kvinnor är beredda att återgå till ett barnafödande av forna tiders mått. Det har ju visat sig väldigt tydligt, i land efter land, att när ett visst mått av välstånd har uppnåtts och barnadödligheten gått ned, då har också barnafödandet successivt gått ned och stabiliserat sig på ett genomsnitt på omkring två barn per kvinna. Det är nog inte lätt att ändra på.

Aftonbladet visar att partiet är oerhört mansdominerat. Går det upp för svenska kvinnor att Sverigedemokraterna har sådana planer för dem, då blir det nog ännu svårare för dem att värva kvinnliga sympatisörer.

Jag undrar just vad männen tänker? Har de verkligen en sådan syn på vad som är kvinnans uppgift i samhället?

2 kommentarer:

sven sa...

Hej Gudrun.
Jag har iallafall inte den kvinnosyn du beskriver
det finns många unga mammor som gärna skulle vara hemma med sina barn lite mer om dom bara hade råd,i mitt arbete vistas jag ofta i förskolor och dagis. det är ingen rolig syn när ett-tvååringar lämmnas vid sjutiden på morron.jag tror att dom skulle må bättre av att få sova en stund till. du som tror dej veta SD mäns kvinnosyn kaske kan beskriva muslimska mäns kvinnosyn åkså.jag förstår inte att svenska kvinnor inte reagerar mer på den.
Mvh Sven Niklasson SD

Gudrun sa...

Hej Sven.
Att många föräldrar - både mammor och pappor - gärna skulle vilja ha mer tid med barnen är inget kontroversiellt för mig. Som kristdemokrat har jag varit med om att genomdriva ett första steg av vårdnadsbidraget, för att ge föräldrar möjlighet att vara hemma med barn upp till två års ålder och jag vill ge dem möjlighet att förlänga tiden och förbättra ersättningen.

Det jag reagerade på i Aftonbladets artikel var uppgiften att det av ert partiprogram framgår att ni vill lösa det framtida arbetskraftsbehovet genom att svenska kvinnor ska föda fler barn. Det är ganska många barn som varje kvinna som kommer att behöva föda för att täcka det behovet.

Med tanke på hur få kvinnor SD har i ledande ställning, så talar allt för att männen har tänkt ut den "smarta" lösningen själva. Jag undrar just vad era kvinnorna tycker om att bli utsedda till avelsdjur?

Skicka en kommentar