tisdag 9 mars 2010

Östros missar målet

Debatten om RUT-avdraget rullar vidare. Idag finns en artikel i Aftonbladet, där Thomas Östros använder argumentet att det är mest personer med höga inkomster som utnyttjag skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Det skulle, underförstått, vara skäl nog att avskaffa RUT-avdraget.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6744400.ab

Men Östros missar enligt min uppfattning målet i flera avseenden:

1. Genom RUT-avdraget tvättas städbranschen ren från ett antal svartjobb. Tidigare svart anställd arbetskraft får nu rätt till avtalsenlig lön och semester och kommer in i socialförsäkringssystemet, med allt vad det innebär i form av sjuklön, föräldrapenning, pension osv.

2. I vårt tidigare högskattesamhälle var det allt för många som lönen bara gick precis jämnt upp för. Efter jobbskatteavdraget är det fler svenskar som idag har lite mer pengar att röra sig med och därmed har större möjlighet att prioritera vad man vill använda sina pengar till - exempelvis anställa städhjälp någon gång i månaden.

3. Oavsett om man har hög eller låg lön, så är det i vårt samhälle oftast kvinnan som sköter städningen hemmavid. Välavlönade kvinnor har inte sällan avsevärt längre arbetstid än 40 timmar i veckan. Exempelvis kvinnliga läkare är en av de yrkesgrupper som på senare år uppvisat oroväckande sjuktal, vilket bland annat förklaras genom hårt tryck på arbetet och stort ansvarstagande i hemmet. Missunnar Östros dessa hårt arbetande kvinnor den avlastning i den dubbla arbetsbördan, som RUT-avdraget ger, bara för att de råkar ha hög lön?

Nej, tyvärr är det bara att konstatera att Thomas Östros patriarkaliska skygglappar gör honom blind för att det är kvinnor som drabbas dubbelt upp om RUT-avdraget avskaffas: De kvinnor som förlorar sitt legala arbete och de sociala förmåner som det innebär - och de kvinnor som förlorar den välbehövliga avlastningen!

Nu ska jag gå och söka upp en städfirma och beställa städtjänst, för att visa mitt stöd för reformen och ge arbetstillfälle till någon annan, så att jag och min man, som båda jobbar bra mycket mer än heltid, ska kunna lägga tiden på något annat än städning, när vi väl har några timmar lediga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar