onsdag 24 mars 2010

Astrid Lindgrens-priset till halvsvenska!

Det var spännande att bänka sig i filmsalen på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och vänta in att klockan skulle bli prick 13.00, klockslaget för tillkännagivandet av årets pristagare för det prestigfyllda ALMA-priset, Astrid Lindgren Memorial Award.

Talespersonen för Tamer Institute, den palestinska organisationen för läsfrämjande, som fick ALMA-priset förra året, fick rätt i sitt tips i radion igår: Det är dags för en svensk barnboksförfattare nu.

Och i presentationen av pristagaren Kitty Crowther fick vi som var på plats veta att hon faktiskt är åtminstone halvsvensk. Kitty Crowther har nämligen en svensk mamma (och svensk mormor), även om pappan är engelsman och hon bor i Belgien och skriver på franska.

Kitty Crowther har en medförd hörselskada, som inte upptäcktes förrän hon var i fyraårsåldern. Hon har beskrivit att hon levde som i en bubbla, en egen värld, som hon befolkade med fantasifigurer. I sina böcker skildrar hon ofta ensamhet men också en väg ut ur ensamheten.

Efter minglet gick jag in på bokhandeln. Tyvärr fanns inga Kitty Crowthers böcker hemma och bara två finns på förlaget. Men snart ska de vara här! Förhoppningsvis kommer fler av hennes böcker nu att översättas till svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar