torsdag 18 mars 2010

Allianspartierna vässar vårdgarantin

Socialminister Göran Hägglund (KD) har på ett års tid lyckats med vad socialdemokraterna i regeringsposition inte lyckades med på tio år. Köerna till sjukvård och behandling har halverats sedan kömiljarden infördes.

Svenska Dagbladet hyllar Göran Hägglund för detta idag. I veckans nummer av Dagens Medicin framgår det att Allianspartierna har för avsikt att skärpa vårdgarantin ytterligare.

I Alliansens sjukvårdsgrupp, som leds av Anders Andersson (KD), min företrädare som landstingsråd, har man tagit fram nya tidsgränser, enligt Dagens Medicin. Idag råder tidsgränserna 0-7-90-90, dvs kontakt med primärvården direkt, besök inom en arbetsvecka, besök hos specialisläkare inom tre månader och behandling inom ytterligare tre månader.

Motsvarande serie inför nästa mandatperiod, om Alliansen får fortsätta att regera, blir enligt Dagens Medicin 0-5-30-60. Det är en rejäl skärpning och kommer att kräva stort fokus på att ta bort flaskhalsar i vården. Men med patienten i fokus måste det gå.

Så länge patienten tvingas vänta på vård och behandling, med all den oro och risk för försämring det innebär, kan man inte som ansvarig politiker slå sig till ro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar