torsdag 25 mars 2010

Använd hjärtat, Tobias Billström!

Migrationsminister Tobias Billström (M) tycker att Sverige ska bygga barnhem i Afghanistan, Irak och Somalia, för att kunna avvisa ensamkommande flyktingbarn dit.

Vad tänker karl'n med? Inte är det hjärtat i alla fall.

Det handlar om unga människor, oftast tonåringar som flytt för sina liv. Kanske för att slippa riskera att bli tvångsrekryterade som barnsoldater. Kanske för att att få en framtid och ett hopp i en tillvaro där krig och konflikter gör ett normalt liv med studier och utbildning omöjligt.

Tror Tobias Billström att ett barnhem i svensk regi, uppbyggt mitt i en konflikthärd, skulle utgöra någon garanti för att dessa barn och ungdomar skulle få det lugn och den ro som de tagit sig runt halva jordklotet för att finna?

Skulle det inte riskera att bli en lockande måltavla dit hänsynslösa tvångsrekryterare skulle bege sig så fort de behöver påfyllning med ny kanonmat? Särskilt inte då Irak, Somalia och Afghanistan är så otrygga platser att det är få biståndsorganisationer som vågar ha kvar sina hjälparbetare där längre.

Jag inser att det är ett av de svåraste uppdragen i regeringen att vara migrationsminister. Tyvärr har Tobias Billström återigen uppvisat en förbluffande okänslighet mot utsatta och hotade människor.

Vi som haft fred i 200 år kan nog inte ens ana vilken tillvaro dessa barn har upplevt, eftersom de bedömer risken med att stanna kvar i sitt hemland farligare än riskerna med att resa över hav och kontinenter till ett okänt land i den yttersta norden.

Visst kan vi ta hand om dem - de har visat prov på stor företagsamhet och oförvägenhet. De kommer att vara till stor glädje och nytta i vårt land, om vi tar emot dem på ett gott sätt!

Därmed inte sagt att vi har en moralisk skyldighet att hjälpa på plats i konflikthärdare också, för dem som bor och vistas där. Men det är en helt annan sak.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6838577.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar