fredag 6 mars 2009

Kvinnor underbehandlas i hjärtsjukvården

Hjärt-lungfonden har tagit fram ett Kvinnohjärtindex, där man granskar olika behandlingsformer av hjärtinfarkt. I Kalmar län underbehandlas kvinnor i samtliga fall.

Det är horribelt att sådana skillnader fortfarande finns år 2009!

Under förra mandatperioden, när allianspartierna hade majoriteten i landstinget, inleddes ett arbete för jämställd vård, som fick stor uppmärksamhet i hela landet. Flera oförklarliga skillnader i behandlingen av kvinnor jämfört med män blottlades, som att i vissa sammanhang förskrivs billigare läkemedel till kvinnor än till män. Man kunde ana att det bara var toppen av ett isberg, med stor okunskap och bristande medvetenhet. För att medvetandegöra sådana ofta undermedvetna handlingsmönster behövs långsiktig och metodisk utbildning av personalen.

Under den nuvarande socialistiska landstingsledningen har arbetet runnit ut i sanden och kompetensen har skingrats, trots att de partier som nu har majoriteten kallar sig feminister. Så mycket var det epitetet värt. Detta är värt att uppmärksamma inför Internationella Kvinnodagen på söndag.

Alla kvinnor i Kalmar län är att beklaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar