tisdag 31 mars 2009

Äntligen beslut om tjänstegarantier i Vimmerby!

Vid måndagens kommunfullmäktige beslutades det äntligen om införande av tjänstegarantier i Vimmerby kommun. Visserligen var de flesta fullmäktigeledamöterna mer försiktiga än vad vi kristdemokrater hade önskat, men det är ändå en god början!

Tjänstegarantier är ett sätt för den kommunala organisationen att sätta medborgarna i centrum, genom att ge tydliga besked om vilken service man erbjuder och ge kompensation i de fall man inte lyckas hålla det man lovat. Markaryds kommun, med kristdemokraten Bengt Germundsson som kommunalråd, är föregångare i detta.

Från årsskiftet, den 1 januari 2010, ska barn- och ungdomsnämnden och kultur- och fritidsnämnden införa tjänstegarantier.

Övriga nämnder och bolag kan utifrån eget initiativ införa tjänstedeklarationer som ett första steg. En tjänstedeklaration är en lika tydlig redovisning av den service som erbjuds, men utan några utfästelser om kompensation.

Kristdemokraterna i Vimmerby kommunfullmäktige ville att fullmäktige skulle ge ett uppdrag om att införa tjänstedeklarationer som ett första steg för samtliga kommunala nämnder och bolag. Vi är rädda att det ger fel signaler att låta tjänstedeklarationerna bli frivilliga, i en tid då kommunen som organisation ifrågasätts av många. Några enstaka ledamöter från andra partier följde kristdemokraterna i voteringen, men det räckte inte för att få majoritet.

Men det beslut som ändå fattades är något att glädja sig över! Nu gäller det att jobba på i nämnderna, så att arbetet fortsätter där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar