tisdag 17 mars 2009

Farlig väg, högt värderade påve!

Påven Benedictus XVI har inför ett besök i Afrika hävdat att utdelning av kondomer inte är rätt väg att bekämpa AIDS.

Med all respekt för katolska kyrkans ideal om trohet inom äktenskapet (vilket jag delar), så är det enligt min uppfattning en farlig väg att förbjuda kondomer. För vad händer vid ett snedsteg, om kondomförbudet är överordnat allt annat, när HIV-smittan är så utbredd som den faktiskt är i delar av Afrika?

I Uganda har ABC-metoden bidragit till att HIV-frekvensken minskat från i runda tal 36 procent till 6 procent. Bokstäverna står för Abstain (avhållsamhet före och utanför äktenskap/fast förhållande), Be faithful (trohet), Condomize (kondom om man inte klarar de båda första leden). Metoden kombinerar alltså höga ideal med insikten om mänsklig svaghet.

Det är bra med höga ideal, men man kan nog många gånger nå längre med lite pragmatism. Det är helt klart bättre att använda kondom, om man nu inte lever i avhållsamhet eller i en fast relation. På så sätt skyddar man både sig själv och den andre. Därmed inte sagt att man uppmuntrar till lösa förhållanden.

Lika illa är det med den inställning som många biståndsarbetare har mött från SIDA-håll, när man sökt medel till preventivt arbete med utgångspunkt från ABC-metoden. Från svenskt håll har det istället varit anstötligt att överhuvud taget förespråka avhållsamhet och trohet!

I Afrika är det långt ifrån lika lätt som här att få tag på kondomer. Ur det perspektivet borde även de som förespråkar fri sexualitet kunna acceptera att i ett AIDS-drabbat samhälle är det viktigt att begränsa antalet sexpartners. Det absolut effektivaste skyddet mot HIV-smitta är ju att hålla sig till en partner - hela livet.

Det är märkligt hur, utifrån diametralt motsatta utgångspunkter, katolska kyrkan och svenska sexradikalister kan förenas i ett motstånd mot en så bevisat framgångsrik metod i HIV-AIDS-preventionen som ABC-metoden!

Därvidlag får principfastheten orimliga konsekvenser, när huvudfrågan borde vara att använda effektivast tänkbara metoder för att få bukt med det som är ett hot mot stora delar av mänskligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar