Göran Hägglunds talade till politikerna på Sveriges Kommuner och Landsting idag. Han berättade då om de reformer som regeringen nu genomför för att sätta patienten i centrum.
Dit hör förslag om en ny patientsäkerhetslag för att göra vårdgivarens ansvar att utreda tillbud och händelser tydligare, men också att vidta åtgärder för att förebygga att något liknanade upprepas.
Andra reformer för att sätta patienten i centrum är vårdvalet, som ger patienten rätt att själv välja vårdgivare inom primärvården. Patienten ska alltså få med sig offentliga pengar till den vårdcentral patienten själv väljer, vare sig den drivs av landstinget eller är privat. Vårdvalet ska vara infört senast till nyåret 2010.
Patientens rätt stärks genom en lagstadgad vårdgaranti, som ger rätt till vård inom tre månader. Om inte hemlandstinget kan uppfylla det har patienten rätt att få vård någon annanstans. För barn med behov av psykiatrisk specialistvård är kraven högre: Redan inom en månad ska barn få komma till BUP. För att trycka på landstingen att verkligen ta tag i situationen och arbeta bort köerna har regeringen utlovat en hel miljard till de landsting, som klarar av att uppnå målet till minst 80 %.
- Det finns en stolt trio bestående av Sverige, Kuba och Nordkorea med apoteksmonopol, fortsatte Göran Hägglund. Men från den 1 juli i år kommer det finnas möjlighet för farmaceuter att öppna privat drivna apotek. Målet är att öka tillgängligheten, förbättra servicen och ge bättre utbud av tjänster.
Sedan motsvarande reform genomfördes i Norge har 62 procent fler apotek tillkommit. Resultatet är bättre service, kortare väntetider och längre öppettider och sammantaget en samhällsekonomisk vinst.
I framtiden kanske det rent av finns chans att det kan finnas ett apotek på Öland som har öppet på midsommarhelgen! Som det är nu är det stängt överallt på helgerna, oavsett hur många hundratusen turister som finns på ön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar