onsdag 28 april 2010

Pinsam pallplats - Vart tog Hälsolänet vägen?

Idag presenteras Vårdbarometern, där patienternas upplevelse av och förtroende för vården redovisas. Den grundar sig på patientenkäter.

Som väntat ligger Landstinget i Kalmar län i toppskiktet i flera avseenden. Det är en bestående trend - ända sedan förra mandatperioden, när Allianspartierna ledde landstinget.

När Allianspartierna hösten 2002 tog över efter åtta års sossestyre var det svårt att komma fram på telefon. Många patienter upplevde sig dåligt bemötta i sina kontakter med sjukvården. Efter ett målmedvetet arbete med tillgänglighet och utbildningar i bemötande kunde vi avläsa resultate i form av topplaceringar i mätningarna.

Alla anställda i vården som gör sitt yttersta för att möta patienternas behov av gott bemötande och korta väntetider är värda en stor eloge för att nu i flera år hållit samma goda resultat.

Desto tristare är diagrammen som handlar om hälsoperspektivet. För åtskilliga år sedan antog vi den kaxiga visionen "H län - Hälsolänet!" för att göra vårt län till det bästa hälsolänet.

Sedan skedde det ett maktskifte. Uppenbarligen har vänsterstyret misslyckats med att implementera hälsoarbetet i vården, om man ska döma av Vårdbarometern. Och dess tillförlitlighet är ju monumental när det gäller tillgänglighet.

På frågan om läkaren/sjuksköterskan har tagit upp livsstilsfrågor det senaste året hamnar vårt landsting på tionde plats, dvs precis i mitten av rikets landsting och regioner.

Pallplats - i bottenstriden - blir det på frågan om råden har förändrat ens livsstil. Där hamnar vårt landsting näst sist, dvs tvåa från slutet.

Det är nog dags att Allianspartierna får ta över makten i landstinget, så att det börjar hända något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar