onsdag 7 april 2010

Kalmar FF rödgrönt i begynnelsen ... Om politisering av idrott

I samband med Mona Sahlins (S) besök härom veckan översvämmades Kalmars gator av anhängare skrudade i röd-vita KFF-halsdukar med sosserosor. Konferencier vid torgmötet var den socialdemokratiske fotbollsspelaren Lasse Johansson.

Många ickepolitiska eller alliansinriktade fotbollsfans tog illa vid sig av sossarnas försök att slå mynt av att deras färger råkar överensstämma med det populära fotbollslagets.

För min del tycker jag det är precis lika illa som att moderaterna har gjort kampanjhalsdukar i ljusblått och vitt. Kopplingen till Änglarna känns ju trots allt rätt avlägsen.

Idag var jag på Rotarylunch, där föredraget handlade om planeringen inför sommarens 100-årsfirande av det som var begynnelsen till Kalmar FF, nämligen Göta IF, som grundades i juni 1910. Deras klubbdräkt hade röd-gröna ränder. Efter några år bytte man namn, först till Gothia, sedan till nuvarande Kalmar FF, då man också bytte till röd-vit-randig tröja.

Röd-grön röra för hundra år sedan, alltså. Men det höll ju bevisligen inte. De gröna inslagen tvingades ganska fort bort till en mer renodlad färgsättning.

Undrar just hur länge det röd-gröna politiska samarbetet ska hålla innan sossarna visar sitt rätta jag och skickar de gröna på porten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar