onsdag 14 april 2010

Färre katastrofer bland världens mödrar och barn!

Idag vaknade jag till en glad nyhet för världens kvinnor och barn: Mödradödligheten har minskat med 35 procent sedan 1980!

Orsaken anges vara att livsvillkoren blivit bättre genom högre inkomster och bättre utbildning. Dessutom föds det färre barn per kvinna föds. Med bättre näringsintag och färre förlossningar orkar kroppen bättre med den påfrestning som graviditet och förlossning innebär.

Det är en dubbel katastrof, ja rent av flerdubbel, när en mamma dör vid förlossningen. Ett moderlöst spädbarn har mycket svårt att överleva de första månaderna i ett utvecklingsland. Ofta finns dessutom fler små barn hemma, som också är beroende av sin mor och får svårt att klara sig utan mamma.

Samtidigt skulle 99 procent av alla mödradödsfall kunna förebyggas.

Mina egna erfarenheter från Tanzania bekräftar detta. På Mchukwi Hospital, där vi har arbetat i två år och återbesökt senast i somras, märks tydligt hur viktigt det är med kunskap och förebyggande arbete.

Personalen på mödravården åker regelbundet ut till ett antal byar och väger, mäter, kontrollerar blodtryck och blodvärde på mängder av kvinnor. De som ligger i riskzon att drabbas av någon komplikation uppmuntras att komma till sjukhuset när det blir dags att föda, istället för att ligga hemma i hyddan och dö.

Det har gett resultat så tillvida att 40 procent av alla förlossningar på sjukhuset är komplicerade, ofta med behov av kejsarsnitt. Orsakerna kan vara havandeskapsförgiftning, för trångt bäcken (på grund av dåligt näringsintag under kvinnans uppväxt) som fått barnet att fastna i förlossningskanalen, eller förslappade muskler efter tiotals förlossningar. Musklerna förmår då inte styra in barnet rätt i förlossningskanalen. Det kan få till följd att barnet hamnar i tvärläge eller i ansikts- eller axelbjudning eller att en arm eller en fot kommer först.En nyförlöst mor, som räddats till livet efter en komplicerad förlossning på Mchukwi Hospital, tillsammans med mormor, som tar hand om det lilla barnbarnet.

Tanzania finns inte med i värstingligan, som omtalas i DN:s artikel. Afghanistan och Nigeria brukar toppa den fasansfulla listan. I Nigeria dör var artonde kvinna i samband med barnsäng, jämfört med en på 17.400 i Sverige!

Som sagt, det är alltid en katastrof när en mamma dör. Men på en del håll i världen är katastrofer vanliga.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/farre-kvinnor-dor-i-samband-med-forlossning-1.1077754

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar