måndag 7 februari 2011

Sorgligt förhalande av Unga vuxna-mottagning

För ett antal år sedan, jag tror det var 2005 eller 2006, beslutade landstingsfullmäktige att inrätta mottagningar för unga personer i åldrarna 16-24 i behov av någon att prata om vid kriser eller om man mår dåligt. Syftet var att underlätta övergången mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin och förhindra att någon faller mellan stolarna för att man inte vet vart man ska vända sig.

I norra delen av länet var man snabbt ut med att öppna Unga vuxna-mottagningar. Enligt de rapporter jag fått fungerar de väl.

En anektdot som berättas ibland, för att illustrera den öppna och välkomnande attityden, är om en 80-årig man som ringde till en Unga vuxna-mottagning för att få hjälp. Han möttes av ett "Välkommen hit! Vi ska hjälpa dig vidare!"

Tyvärr har det varit svårare att få till Unga vuxna-mottagningar i södra delen av länet. I lördagens Barometern (tyvärr inte i nätupplagan) återges en del tankar kring vad som kan ligga bakom att man dröjer med en start i Kalmar, de flesta anonyma. Bland det mest uppseendeväckande är följande: ”Ryktet säger att psykiatriförvaltningen inte vill och nu säger man att det inte blir något innan man
utvärderat det som är i gång på andra håll i länet. Någon har påstått att landstinget inte vill göra något tillsammans med Kalmar kommun efter debaclet med beroendecentrum”.

Kan det vara så illa att landstingets rödgröna majoritet "hämnas" på Kalmar kommun genom att hålla tillbaka en viktig satsning för unga människor som mår psykiskt dåligt? Då är det verkligt illa ställt med omsorgen om de mest utsatta!

Jag vill se en annan ordning! Nu är det hög tid att sätta igång den verksamhet som beslutades för många år sedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar