fredag 4 september 2009

Astrid Lindgrens Näs nominerat till Stora Turismpriset

För några år sedan köpte Vimmerby kommun den gamla anrika prästgården i Näs. Den är speciell därför att Astrid Lindgren växte upp där. Inte i själva prästgården, men i huset intill - eller egentligen i de båda husen intill, för att vara exakt. Astrids far var prästgårdsarrendator och skötte alltså om det lantbruk som hörde till prästgården, i vad som på den tiden var utkanten av den lilla staden.

Den gamla vackra prästgården, för tillfället med verandastolparna målade i Pippi-färger, med anledning av sommarens utställning Pippi på Pippi.

Med hjälp av EU-bidrag har Vimmerby kommun på Näs byggt upp ett museum och kunskapscentrum kring Astrid Lindgren, hennes liv och hennes verk. För detta har man använt både själva prästgården och den nybyggda Paviljongen.

Anläggningen invigdes av HKH kronprinsessan Victoria sommaren 2007, det år Astrid skulle ha fyllt 100 år om hon hade levt.

Kronprinsessan Victoria tackar poliskonstapel Kling (eller var det Klang?) för hjälpen i samband med invigningen av Paviljongen vid Astrid Lindgrens Näs.

Numera sker tillkännagivandet av vem som är mottagare av ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) på Astrid Lindgrens Näs.

Astrid Lindgrens Näs har som kunskapscentrum också en nära koppling till Växjö Universitet genom en gästprofessur.

Även Astrid Lindgrens barndomshem har på ett fint sätt knutits till anläggningen. Astrids släktingar, som äger huset där Astrid växte upp och där hon och hennes syskon lekte "inte-stöta-golvet" och "killevippen", har på ett mycket tillmötesgående sätt gett möjlighet till visningar.

Nu har Astrid Lindgrens Näs nominerats till Stora Turismpriset, i hård konkurrens från en rad turistattraktioner. I den första etappen har tre turistmål i södra Sverige tagits ut. Där tävlar Astrid Lindgrens Näs med Ystad kommun och Spirit of Hven Backafallsbyn. Den 16 september avgörs vilket av dessa turistmål som ska gå vidare till finalen i Stockholm.

Som kommunpolitiker känns det bra att vår satsning på att bredda Vimmerby som besöksmål har fått ett sådant erkännande.

Det är fantastiskt roligt, och betyder mycket för bygdens näringsliv, att bortåt 450.000 personer besöker Astrid Lindgrens Värld under några intensiva sommarmånader.

Genom Astrid Lindgrens Näs når vi en annan målgrupp, som söker kunskap om Astrid som person, författare och samhällsaktör. Den verksamheten pågår året runt. Därigenom stärks Vimmerbys profil på ett mycket positivt sätt. Därför är det oerhört glädjande att arbetet på Näs redan efter två år kvalificerat sig till en nominering till Stora Turismpriset. Den uppmärksamhet som det innebär kommer att ge ringar på vattnet. Det bådar gott för framtiden.

Läs mer på www.astridlindgrensnas.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar