torsdag 3 mars 2011

KD-framgång gör flyktingpolitiken mänskligare

Kristdemokraterna har nått stor framgång i flyktingpolitiken. Hela regeringen står nu bakom förbättringar i en för oss viktig solidaritetsfråga. Dessutom har Miljöpartiet ställt sig bakom denna överenskommelse.

Rätt till subventionerad hälso- och sjukvård för gömda och papperslösa
Vi når framgång vad gäller hälso- och sjukvård för papperslösa och gömda. Rätten till hälso- och sjukvård ska utvidgas för grupper som idag saknar tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård. Detta var ett av Kristdemokraternas vallöften för ett mänskligare Sverige.

Sverige har tidigare kritiserats för hur vi hanterar just vårdfrågorna för papperslösa. De som arbetar i vården tvingats avgöra själva om de ska ge vården. Flera landsting i landet har redan skapat egna regelverk för hur de hanterar de papperslösa. Dit hör Landstinget i Kalmar län, efter skärpta formuleringar från Alliansen i höstas.

Rätt till skolgång
Vi når också framgång i frågan om att alla barn som finns i Sverige ska ha rätt att gå i skolan under trygga former. Överenskommelsen innebär att rätten till skolgång för barn som vistas i Sverige utan tillstånd ska utökas. Också detta var ett av Kristdemokraternas vallöften.

Även när det gäller apatiska barn finns det en överenskommelse att utreda hur lagen har tillämpats och vid behov ändra den, om det visar sig att grupper hamnat utanför det undantag som gällde "synnerligen ömmande skäl".

Dessutom inrättas en fjärde migrationsdomstol för att korta ned handläggningstiderna, en viktig fråga för att göra asylprocessen mänskligare.

Detta är ett välkommet vårtecken! Utan Kristdemokraterna i regeringen hade inte denna överenskommelse kommit till stånd. Vi har varit pådrivande för en mänskligare flyktingpolitik. Och överenskommelsen blir starkare genom att även Miljöpartiet slutit upp kring den.
Nu väntar jag och många med mig på nästa steg, att sätta stopp för tvångsavvisningar till Irak och andra områden där de utvisade löper stora risker.

Flera medier uppmärksammar överenskommelsen, t ex SVT, , DN, Aftonbladet och Expressen.

Läs mer om överenskommelsen på Kristdemokraternas hemsida!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns en scen i en av bröderna Marx filmer. Det utspelas på en båt och det kommer fler och fler personer till en av brödernas hytt. Till slut är det så fullt att man inte kan röra sig. Är det vad du är ute efter? Kaos? Jo, Sverige är glest befolkat men vi har inte hur mycket pengar som helst.

Gudrun sa...

Menar du att barn inte ska få gå i skola och att deras föräldrar inte ska få sjukvård om de behöver det? Det är inga mängder av människor det handlar om och även om de lever gömda, så har de mänskliga rättigheter.
Sverige har fått kritik från FN för att vi brustit i detta. Menar du att FN har fel?

Robin sa...

Ja FN har fel. Och det är inte första gången dom har det. Med den nya politiken kan vi lika gärna avskaffa migrationsverket öppna gränserna och avskaffa medborgarskap.

Gudrun sa...

Det har inte slagit dig att vi människor har ansvar för varandra? Att det är vårt ansvar att de som är svaga och utsatta får den hjälp och det stöd de behöver?

Robin sa...

Vi har absolut inget ansvar för någon annan ute i världen. Vi har ansvar för människor som bor i Sverige. Men ni tycker givetvis det är bättre att vi tar bort pengar från äldre-vård och sjukvård för att istället satsa detta på människor som betalar människosmugglare för att komma hit. Politik handlar om prioriteringar. Så äldre och sjuka ska kanske förebereda sig på sämre ekonomi.

Ut-försäkra Svenskar går tydligen dock bra. Dom har vi INGET ansvar för.

Gudrun sa...

Du uttrycker en människosyn som jag inte delar. Jag menar att vi människor har ett gemensamt ansvar för varandra, både för dem som bor nära och för dem som finns långt borta. Utan solidaritet faller samhället samman. En enskild människa som behöver stöd i en utsatt situation ska vi inte visa bort, var han eller han än kommer ifrån. Det kunde ha varit du själv, eller din bror eller din mor eller ditt barn.
För övrigt så vill vi kristdemokrater justera sjukförsäkringen, så att ingen ska falla mellan stolarna.

Robin sa...

Att ett av världens minsta länder skulle ha ansvar för flera miljarder fattiga människor är otroligt naivt och overkligt. Svenska statens huvudansvar är människor i Sverige. Min skatt ska inte gå till hela världen. Erat nuvarande förslag kommer urholka välfärden, skapa mer lönedumpningar och dyrare statsbudget. Och jag vill inte betala detta kalas. Ni inom KD kommer åka ut nästa val ändå, så det spelar ingen roll vad ni vill göra. Ni är ändå Reinfeldts slav.

Gudrun sa...

Nu drar du ut konsekvenserna in absurdum utifrån en vantolkning av vad du påstår skulle vara min uppfattning. Det är klart att vi i Sverige inte kan försörja hela jordens befolkning, men du skriver själv att svenska statens huvudansvar är människor i Sverige. Då kan det inte vara orimligt att låta gömda flyktingbarn få gå i skola eller deras föräldrar att få sjukvård.

Robin sa...

Gömda flyktingar i Sverige är varken mitt eller ditt ansvar. Det är personer som bryter mot lagen. Man ska acceptera domstolars beslut precis som man ska acceptera migrationsverkets beslut. Människor som ignorerar lagen har jag inte mycket till övers för, de har inte juridisk rätt att stanna i Sverige. Alltså inte vårat ansvar.

Att ge samtliga illegala vård och skola skulle kosta miljarder. Miljarder som jag inte tycker vi ska kasta bort på människor som inte ens betalar skatt.

Gudrun sa...

Tycker du inte att vi ska ge sjukvård till svenska barn och ungdomar som inte kommit in på arbetsmarknaden heller, och därmed inte betalat skatt? Tycker du det är rätt att skicka tillbaka exempelvis kristna irakier till en osäker tillvaro, med systematisk förföljelse och risk för tortyr, misshandel och död? Har du ingen empati i kroppen, så att du kan leva dig in i deras situation, som gör att de vid ett avslag på asylansökan väljer att gå under jorden, hellre än att riskera liv och lem?
Det skulle knappast handla om några miljarder att ge vård och skola till gömda flyktingar. I enlighet med läkaretiken får nog de flesta redan vård, men genom att vårdpersonalen gör egna bedömningar. Med dagens överenskommelse kan de följa sitt samvete fullt ut och hjälpa människor i nöd.

Robin sa...

Du är extremt okunnig. Det skrevs redan idag att Billström sa att det kan tänkas kosta totalt 2 miljarder kronor för att bekosta reformen. En så kallad "småsumma" som personen i fråga själv sa.

Svenska barn? Föräldrarna betalar deras skatt. Inte samma sak. Sluta greppa efter halmstrån. Kom med riktiga argument.

Det finns många områden i Irak som betecknas som säkra. De kan fly dit istället. Jag har empati för riktiga flyktingar som har ett riktigt hot mot sig själva. Kan man åka på semester till Irak medans man går på akassa/bidrag så är dom knappast flyktingar. Människor som fått asyl som flyktingar består endast av 5-8% av hela invandringen av förra året. Anhörighetsinvandring är den största och mest onödiga invandringen.

Får man avslag på sin ansökan så har man fastställt att ingen hotbild förekommer. Alltså riskerar de varken liv eller lem, i så fall skulle dom få asyl.

Dessutom skulle kö-tiderna öka som redan är långa. Kanske kommer min Far dö i kö bara för att en illegal flykting fick vård före han. Men det är ju så ni vill ha det.

Nej nu ska jag sova. Måste ju jobba imån så min svett och smärta kan bistå illegala invandrare saker som de inte bör ha juridisk rätt till.

Jag kan även säga att jag vägrade röstade SD förra valet, även om endel av mig ville. Jag röstade FP. Som det ser ut nu ger ni mig inget val inför 2014. Det finns bara ett parti som håller med mina åsikter. Och jag tror inte jag är ensam med att tycka det. Denne reformen är ren PR för SD. Hoppas ni är glada.

Camilla sa...

Tacksam för framstegen små... vi har fortsatt en lång väg att gå mot ett samhälle och en mänsklighet värt att omnämnas inom begreppet civilisation...

Tacksam om just DU vill läsa min blogg som giver en tydligare bild av det jag söker uppenbara, för svensken- den gemene mannen... som kanske inte känner sanningen bakom rikets hantering av liv... och hur mänsklighet leks med... som tidsfördriv. Tack för ordet, min vän... jag hoppas att höra Dig snart igen! // Camilla.

(http://hjartatbakomsiffrorna.blogg.se)

Gudrun sa...

Robin, det är tråkigt att du inte ser hur svaga dina egna argument är. De som åker till Irak på semester är knappast gömda flyktingar, utan personer med en avsevärt säkrare tillvaro.

Du litar blint på de beslut om avslag som ges, men det har ju visat sig att tillämpningen blivit betydligt striktare än vad lagstiftarna avsåg. Den fortsatta avvisningen av svårt traumatiserade apatiska flyktingbarn är ett sådant exempel. Paragrafrytteriet när det gäller kvarlämnade somaliska barn utan identitetshandlingar ett annat. Det är ju bl a därför man nu vill göra det tydligare. Mänskligare helt enkelt.

Barnets rätt till sina föräldrar och barnets behov av utbildning oavsett omständigheter i övrigt ska självklart sättas i första rummet, eftersom Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention.

Skicka en kommentar