fredag 21 augusti 2009

Livsfarligt klavertramp av folkhälsoansvarigt landstingsråd

När miljöpartiet återkom till landstingsfullmäktige vid valet 2006, efter fyra år ute i kylan, förhandlade socialdemokraterna till sig deras lojalitet genom att bland annat ge dem en landstingsrådspost, med det yttersta ansvaret för primärvård och folkhälsa. Den tilldelades Ann Hellenborg. I denna sin roll har hon på ett synnerligen obetänksamt sätt förknippat vaccinet mot den nya influensan A(H1N1) med neurosedynkatastrofen, i ett inlägg på landstingsmajoritetens blogg.

Inlägget plockades snabbt bort, men hann avfotograferas av Barometern och kan läsas på följande länk:

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/politiker-i-bloggkrig-om-vaccinering(1480678).gm

När man har en ledande ställning är det viktigt att tänka på vad man gör, vad man säger och skriver. Det är inte alltid lätt - vi människor är ofullkomliga och kan inte alltid vara hundraprocentigt skärpta. Men har man fått ansvaret att leda primärvårdens arbete i ett landsting med en kvarts miljon invånare, då måste man vara medveten om att det man skriver i en blogg får en viss tyngd, särskilt som det är den gemensamma bloggen för hela landstingsmajoriteten. Det kan knappast ses som ett forum för allmänt funderande.

Nu har det famösa inlägget plockats bort. Vid gårdagens information på SKL framgick tydligt att vaccinet kommer att vara utprovat även för barn och gravida när det börjar användas i Sverige.

Låt oss innerligt hoppas att okunniga och ogenomtänkta funderingar och skriverier, som det ovan skildrade, inte underblåser ifrågasättande av en massvaccinering, som kan vara nödvändig för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner vid en epidemi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar