fredag 13 februari 2009

Vården startar redan i ambulansen

I går, torsdag, var det dags för en ny färd genom ett snötyngt Småland. Så vackert det är med den nyfallna snön på träd och hus!

Målet var Kalmar för en dag på landstingshuset, mitt emot mitt gamla gymnasium Stagneliusskolan, tillsammans med hälso- och sjukvårdsdelegationen. Intressanta djupdykningar i vad som händer runt om i länet.

Särskilt uppmuntrande är det projekt som redovisades från ortopedkliniken, där man tillsammans med ambulansorganisationen och akuten börjat samarbeta vid misstänkt höftledsfraktur. Redan i ambulansen görs vissa förberedelser, så att patienten slipper ligga på akuten och vänta, utan kan åka direkt till röntgen och sedan till avdelningen i väntan på operation. På så vis får patienten snabbare behandling, samtidigt som både akuten och röntgen avlastas.

Det som kan förundra är bara att man inte tänkt på denna möjlighet tidigare. Det är min starka förväntan att detta arbetssätt omgående överförs till andra sjukdomstillstånd. Eliminera onödig väntetid på akuten och använd den kompetens och tekniska utrustning som finns i ambulanserna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar