söndag 22 februari 2009

EU tar intryck av debatt om hagmarker

Jag har i olika sammanhang drivit frågan om att förändra EU:s jordbruksstöd, som riskerar driva fram en skövling av de svenska beteshagarna. I Östran 2009-02-19 finns en artikel, där Europeiska kommissionens Michael Mann genom sin pressekreterare berättar att "det finns en flexibilitet att ha fler träd per hektar, förutsatt att det finns konkreta och kontrollerbara kriterier för vad som avses med naturlig betesmark".

Mann påpekar att de beslutande i Sverige håller på att utarbeta en ny definition av vad som avses med naturlig betesmark. Det tycks som att "två typer av betesmark - dels alvarbeten på Öland och Gotland, dels vissa skogsbeten - inte kommer att berättiga till utbetalningar enligt reglerna för det samlade gårdsstödet. Å andra sidan kan lantbrukarna få miljöersättning för sådana betesmarker".

Detta ska var en del av EU:s landsbygdsutvecklingspolitik, och stöden betalas ut som en kompensation för särskilda miljöinsatser.

"Bryssel lyssnar på medlemsländerna och tar hänsyn till deras behov. Jag hoppas att detta framkommer i den svenska debatten", avslutas artikeln.

Detta är en viktig signal. Det ger resultat att lyfta frågor till öppen debatt!

Det är min innerliga förhoppning att den särskilda kompensation för miljöinsatser som ska betalas ut till lantbrukare som åtar sig att vidmakthålla hävdvunna hagmarker i södra Sverige motsvarar arbetsinsatsen! Det är nästa fråga att bevaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar