tisdag 24 februari 2009

Barnets bästa i främsta rummet!

Alliansens arbetsgrupp för barnfrågor i landstinget, där jag har varit sekreterare, presenterade idag sin rapport i samband med ett seminarium. Rapporten har tre delar: Barnperspektivet och föräldrarollen, förebyggande hälsoarbete respektive sjukvård för kropp och själ.

Vid seminariet medverkade Pär Ansved, klinikchef vid barn- och ungdomskliniken i Kalmar, och företrädare för MellanHanden, ett projekt för familjer med neuropsykiatriska problembilder.

För oss i arbetsgruppen var det mycket uppmuntrande att höra de medverkandes uppfattning om rapporten. Behovet av samordnare av insatser kring barn i behov av särskilt stöd underströks. Ett enda barn kan ha 30 olika kontakter med olika myndigheter och professioner!

Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s konvention om barnets rättigheter. Därmed är vi skyldiga att i varje fråga sätta barnets bästa i främsta rummet. Under förra mandatperioden skrev vi in i landstingsplanen att det ska finnas en barnperspektivsamordnare. Det behöver nu vidareutvecklas till en barnombudsman, som har till uppgift att arbeta med att föra in barnperspektivet i landstingets olika verksamheter. Man bör införa en barnchecklista, för att påminna om att beakta barnets perspektiv inför alla beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar