torsdag 19 februari 2009

Mödravård ingen självklarhet i s-landsting?

Ett märkligt drama utspelar sig i det sosseledda Landstinget i Kalmar län. Under tidigare mandatperioder med s-märkt ledning har centraliserings- och stordriftsivern härjat. Mindre vårdcentraler har varit hotade. Distriktssköterskemottagningar har försvunnit från landsbygden.

Nu har tydligen turen kommit till mödravården. Långt gångna planer på att dra in mödravården i Högsby kommun tycks ha upphävts härom dagen, efter protester från bland annat landstingsrådet Anders Andersson (KD). Nu lägger landstingsmajoriteten ansvaret hos Högsby kommun. Bara på villkor att kommunen medverkar till att öppna en familjecentral ska mödravården få finnas kvar.

Detta är helt absurt!

Jag hör själv till de varma förespråkarna för familjecentraler och medverkade till att det under förra mandatperioden blev inskrivet i landstingsplanen att landstinget ska arbeta för att i samverkan med respektive kommun få till stånd familjecentral i varje kommun. Familjecentraler har visat sig ge ett utmärkt stöd till familjer, genom att olika professioner jobbar tillsammans runt familjerna och tidigt kan ge det stöd den enskilda familjen behöver. Det gläder mig uppriktigt att den nuvarande majoriteten följer upp denna ambition.

Men att ta en hel kommuns nuvarande och blivande familjer som gisslan för att tvinga fram en familjecentral, ett sådant agerande är totalt främmande i en demokrati. Det är just vad landstingets socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister just nu håller på med: "Om ni vill ha någon mödravård i Högsby, så får kommunen vara så god att fixa fram en familjecentral!"

Den socialistiska majoriteten lägger alltså ansvaret hos kommunledningen för att befolkningen ska få mödravård, något som är ett landstingsuppdrag och en medborgerlig rättighet. Högsby är visserligen länets minsta kommun, men att så till den grad förakta Högsbys kvinnors rätt till mödravård på hemmaplan, det är ovärdigt.

Nej, länets befolkning har rätt till likvärdig vård, oavsett var man råkar bo. Man ska inte bestraffas för att man råkar bo i en alliansledd kommun. Mödravården hör till landstingets basuppdrag gentemot befolkningen. Det kan inte landstingsmajoriteten backa ifrån.

1 kommentar:

Rasmus Gårdebrink sa...

Hej Gudrun!

Vad roligt att se att du har börjat blogga :)

Lycka till!

Mvh Rasmus

Skicka en kommentar