onsdag 7 juli 2010

Speed debating ny politisk gren

Med omkring 1400 seminarier så behövs det något utöver det vanliga för att väcka uppmärksamhet. När Praktikertjänst aviserade Speed debating på temat framtidens hälso- och sjukvård fylldes den inhyrda trädgården snabbt av nyfikna.Carola Lemne (VD Praktikertjänst), Anders Andersson (riksdagsledamot för KD och ordförande i Alliansens sjukvårdsgrupp), Anders Lönnberg (S), Per Båtelsson (VD Global Health Partner, GHP, tidigare Capio och Praktikertjänst), Jonas Andersson (FP, regionråd Västra Götaland). Moderator och påhejare utanför bild var Björn Zackrisson (Praktikertjänst)

Speed talking går ut på att framföra sitt budskap, medan publiken ger gensvar med uppskattande tillrop eller buande. Övriga talare i panelen betygsätter det man säger genom att hålla upp skyltar med siffrorna 1-5. Debattledaren kan avbryta inlägget när som helst, för att låta någon av de övriga debattörerna motivera sin betygssättning.

Det hela är alltså något för den snabbtänkte och slagfärdige. Att Kristdemomkraterna representerades av Anders Andersson var närmast givet, både genom hans roll som partiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, och hans erkända talang som agitator.

Tillställningen blev nog den roligaste politiska debatt jag upplevt. Dräpande kommentarer utdelades i alla riktiningar med samma goda humör, under publikens jubel och debattledarens stötande i vuvuzelan.

Vem vann debatten då? Ja, säg det, den som kan definiera kriteriet för att vinna!

Oväntade allianser och antipatier kristalliserades fram, t ex när Anders Andersson fick idel femmor från meddebattörerna vid beskrivningen av Kristdemokraternas hälso- och sjukvårdspolitik. Med kristdemokraterna Göran Hägglund och Maria Larsson i ledningen för socialdepartementet har svensk hälso- och sjukvård utvecklats på ett positivt sätt som vida överträffar tidigare decennier under sosseledning, det var de flesta överens om. På stående fot fick Anders tillfälle att ta Per Båtelsson i hand och välkomna honom in i partigemenskapen.

Till och med socialdemokraten Ulf Lönnberg uttryckte ett tydligt avståndstagande från Lars Ohly och förkastade honom som tänkbar socialminister i en eventuell rödgrön skuggregering.

Så speed talkingens vinnare var helt klart Alliansen och därmed patienterna, som får ta del av den brukarfokuserade hälso- och sjukvård som formats under kristdemokratisk ledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar