söndag 22 april 2012

Ambulansförsening vid strokemisstanke

Nästan tre kvart för ambulansen att komma fram till en person med misstänkt stroke i centrala Vimmerby.

Det borde inte kunna hända, särskilt inte när båda ambulanserna stod inne på ambulansstationen vid Vimmerby Hälsocentral. Istället för att larma ut någon av dessa, hade tydligen SOS Alarm dirigerat ut en ambulans från annat håll.

I Vimmerby Tidning kan man läsa om händelsen. Något måste ha gått allvarligt snett. Det pågår just en strokekampanj för att allmänheten ska bli uppmärksam på vikten av att snabbt komma till vård, för att rädda hjärnan vid en stroke (propp eller blödning i hjärnan som hindrar blodförsörjningen).

Det är lika viktigt som att snabbt få hjälp för att rädda hjärtat vid en hjärtinfarkt. Båda delarna kan leda till att vitala delar av vävnaden (hjärnans nervceller respektive hjärtmuskelceller) dör på grund av syrebrist, med stora konsekvenser för den drabbades fortsatta livsföring.

Inte minst ur det perspektivet kan man föreställa sig vilken oro och frustration de inblandade måste ha känt, när tiden gick, utan att kunna göra något mer än bara vänta. Framför allt kan man undra hur en sådan hantering stämmer överens med Landstingets mål om att vara det patientsäkraste landstinget 2014.

- Lena Segerberg (S), är det patientsäkert att låta en strokepatient vänta i nästan tre kvart innan transport till sjukhuset ens kan påbörjas? Varför larmades inte Vimmerby-ambulansen ut, som uppenbarligen stod och väntade på uppdrag? Som ansvarig för landstingets hälso- och sjukvård förväntar jag mig att du tar tag i detta, så att inlandets befolkning kan känna trygghet.

Vården ska finnas när den behövs - oavsett var i länet man bor!

1 kommentar:

Eyeinthesky sa...

Och hur vet du, eller hon som åkte förbi ambulansstationen, att ambulanserna var tillgängliga? Har ni varit i kontakt med aktuell ambulansstation och frågat personalen? Har någon kontrollerat med SOS Alarm?
Troligtvis inte.
Jag spekulerar inte i om något gått snett eller ej eftersom jag inte VET!!
Det är problemet i sådanan här sammanhang...man tror sig veta utan att ha en aning om vad som hänt. Spekulationer av det här slaget får bara motsatt effekt.
Innan man anklagar någon ska man ha alla fakta på bordet. Självklart måste detta redas ut men att påstå att någon gjort fel utan att veta vad som hänt är såväl respektlöst som meningslöst.

Skicka en kommentar