torsdag 17 november 2011

Nya moderater i lånta fjädrar

Moderaternas make-over fortsätter. För några veckor sedan var debatten intensiv då moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten avslöjade en pinsam histielöshet alternativt historieförfalskning gällande sitt eget partis historiska roll i svensk politik. Då gällde det vilka som drivit på kampen för allmän rösträtt, svenskt ställningstagande mot apartheid med mera.

Igår avslöjade Anders Andersson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Kalmar län, att måndagens debattartikel i DN till stora delar är plagierat från ett dokument framtaget av kristdemokrater på Socialdepartementet. Se reportage i SVT Text-TV, Rapport 19.30 (kortare inslag även i senare SVT-inslag under kvällen) och Expressen.

I artikelns inledning hänvisar partisekreteraren Sofia Arkelsten och Mats Gerdau, riksdagsledamot och ledare för moderaternas arbetsgrupp för äldrepolitik, till Alliansregeringens goda arbete, "men fler steg måste tas för att Sverige ska bli ett ännu bättre land att åldras i. Därför har Moderaterna tillsatt en grupp som ska ta fram en ny, samlad politik för äldre."

Som kristdemokrat kan jag inte annat än bli glad över att moderaterna, när de ska utveckla en ny, samlad politik för äldre, vänder sig till de erkänt duktiga och engagerade kristdemokraterna på Socialdepartementet för att få inspiration. Men att sedan, ord för ord, kommatecken för kommatecken, tankestreck för tankestreck återge det material som kristdemokrater arbetat fram som vore det Arkelstens och Gerdaus eget, det är helt enkelt inte acceptabelt. Fråga vilken högstadieelev som helst vad man får lära sig om källhänvisning!

Moderat make-over kan vara nödvändig. Moderaterna, som har ambitionen att vara ett statsbärande parti, hade kunnat förväntas ha tillräcklig ryggrad att stå för sig själva, utan att känna behov av att förvanska vare sig historia, nutid eller idéer för framtiden.

Väljarna har rätt att få veta vilka det är som står för det ständigt pågående förbättringsarbetet inom hälso- och sjukvård, inom barnens område och inom äldrepolitiken. Det råkar vara samma parti som har en partiblomma med etikens vita färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar