fredag 9 oktober 2009

Miljöpartistiska grodor i landstingets ankdamm

Under den senaste dryga veckan har vi i Kalmar län hunnit avhandla både landstingsfullmäktige förra onsdagen och landstingsstyrelse igår. Många viktiga frågor diskuterades, inte minst beslutet om vårdval, Hälsoval Kalmar, som kommer att stärka patientens rätt att själv välja vårdgivare i primärvården.

Miljöpartiets landstingsråd Ann Hellenborg, med primärvård, folkhälsa och miljö som ansvarsområden, var märkligt tyst vid båda tillfällena. Kanske inte så konstigt, med tanke på att hon fått besked av sina partikamrater att hon kommer att få sluta sitt uppdrag i förtid. Det blev tydligen några grodor för mycket. Hennes uttalande, om att vaccinet mot svininfluensan var att jämföra med neurosedyn, blev uppenbarligen droppen.

Akko Karlsson är enligt media den som ska träda in i Anns ställe under resten av mandatperioden. Frågan är hur många grodor hon ska hinna producera under den tiden.

Under fullmäktigedebatten om min interpellation om MVC i Högsby, Torsås och Emmaboda, lyckades Akko reta upp hela alliansgruppen med sina svepande och ovidkommande omdömen. När hon kryddade det hela med att dra in Anna Anka och på ett fullkomligt absurt sätt pådyvla oss med att hylla hennes livsstil och syn på kvinnans roll, då kokade hela alliansgruppen.

Jag krävde en ursäkt och att hon skulle ta tillbaka sitt uttalande. Akko bad mycket riktigt om ursäkt om hon trampat alliansgruppen på tårna, men kunde inte låta bli att avsluta det hela med en onödig släng.

Vid gårdagens landstingsstyrelse behandlades landstingets miljöplan. Det dokument som skulle beslutas hade uppenbarligen genomgått ändringar in i det sista. Frågan är om ändringarna varit till det bättre, om man ser till vad resultatet blev. Det dokument som diskuterades verkar helt bortse från den nu gällande miljöplanen och de mål och referensytor som finns i det.

Christer Jonssons (C) analys, av det föreliggande dokumentets brister och hur man totalt försummat att följa upp den nu gällande miljöplanen, var minst sagt avslöjande. "En avklädd skyltdocka i det röd-gröna skyltfönstret", som Henrik Yngvesson (M) uttryckte det.

Jag kan förstå att Akko, som miljöpartist och förmodligen den som stått för en del av "förbättringarna" av det förslag som behandlades, kunde känna behov av att med ordkaskader försöka prata bort sina tillkortakommanden. Att en och annan groda hoppade ur munnen i hastigheten kan ju vara begripligt.

Det var mer än en åhörare som hajade till när Akko frankt deklarerade att eftersom det nu finns två tankställen för biogas i länet så skulle landstinget hädanefter endast inköpa biogasdrivna tjänstebilar. Christer Jonsson upprepade i ett inlägg vad hon sagt, utan att hon korrigerade sig.

Jag ställde därför en kontrollfråga till Akko, om hon verkligen menade att exempelvis tjänstebilar vid hälsocentralerna i Högsby, Hultsfred och Vimmerby skulle drivas med biogas och alltså tvingas köra till Västervik respektive Kalmar varje gång de ska tankas. Då kom en lång harang, kryddad med ett kränkande omdöme, men utan någon dementi eller rättelse av vad hon tidigare hade sagt.

Inte förrän efter ytterligare en kontrollfråga från mig backade Akko och förklarade att vilken sorts miljöbil som skulle väljas skulle anpassas efter vad som var lämpligt för respektive område och ändamål.

Efter de senaste veckornas närkontakt med Akko Karlssons debatteknik kan jag konstatera att hon inte bara är ordrik, vilket var känt sedan tidigare. När argumenten tryter tar hon till förklenande omdömen om sina debattmotståndare. När orden ibland springer ifrån henne så backar hon inte utan att samtidigt klippa till med ytterligare kränkningar.

Under mina nio år i landstinget har jag mer än en gång konstaterat att debattklimatet är betydligt tuffare än i kommunfullmäktige. De allra flesta klarar dock att på ett föredömligt sätt skilja på sak och person. Man kritiserar varandras uppfattning, ställningstagande och argumentation.

Akko Karlsson uppvisar en helt annan sida, där hon istället hånar sina debattmotståndare enligt en förvrängd version av principen anfall är bästa försvar.

Allmän varning utfärdas: Grodorna anfaller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar