måndag 12 oktober 2009

Hälsoutmaning med förhinder

Under några veckor har det snurrat rejält omkring Hälsoutmaningen mellan landstingsmajoriteten och Alliansen. Som jag uppfattade det var det majoriteten som låg på väldeliga och ville ha presskonferenser och offentliga tävlingar i olika grenar osv.

Från Alliansens sida tyckte vi att det gav fel signaler att försöka tävla i hälsa. Istället ville vi utforma det på ett mer informellt och lekfullt sätt, med stegräknare typ Berlintrampet, som vi gjorde förra hösten, och allt emellanåt någon turnering i exempelvis bowling, minigolf eller innebandy.

I samband med landstingsfullmäktige härom veckan dök det upp en badrumsvåg, som någon 'råkat' stoppa ned i väskan. På lunchrasten vägde de båda lagen in sig, helt avidentifierat och improviserat. Någon journalist snappade tydligen upp detta och det drogs helt felaktiga slutsatser om bantningstävling och några smått hysteriska dygn följde. Det lär till och med ha funnits journalister som begärt att få ut noteringarna som offentlig handling (som det förstås inte var, eftersom det inte gjordes av någon myndighetsperson och dessutom på vår fritid)!

Själv intervjuades jag i telefon från Bryssel av Östran och någon dag senare av Vimmerby Tidning. Häromdagen blev jag till och med uppringd av Dagens Samhälle. Min samordnarkollega Johan Gustafsson var till och med i TV-intervju.

Reaktionerna uteblev inte. Kommentarer från människor man mötte - och på nätet. Mer eller mindre entusiatiska, mer eller mindre nyanserade, mer eller mindre sakliga.

Man kan konstatera att det vi gör som politiker engagerar - och allt som kan förknippas med vikt är känsligt, även om det i det här fallet rörde sig om en missuppfattning. Eventuella förändringar i vikten bör rimligen vara en följd av att vi motiverats att röra oss mer, inte att vi bantar. För det gör vi inte!

Idag var det dags för det första delmomentet i Hälsoutmaningen. Sedan flera veckor hade vi tillsammans bokat in kvällen för en bowlingturnering mellan den röd-gröna majoriteten och oss i Alliansen. Döm om vår förvåning då vi i förmiddags fick beskedet att majoriteten inte ställde upp! Den ena efter den andra hade tydligen fått förhinder och bara en återstod, varför man lämnade walk over.

Det är nästan så man undrar om majoriteten egentligen var ute efter en ren PR-historia och tappade sugen när vi inte ville blanda in media. Men när nu media fått upp intresset, varför backar då majoriteten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar