måndag 19 oktober 2009

Historielös fräckhet när Sverigedemokraterna "kapar" Astrid Lindgren

I helgen hade Sverigedemokraterna kongress. Partisekreteraren Björn Söder hade då fräckheten att använda sig av Astrid Lindgrens berättelse om bröderna Lejonhjärtas kamp mot förtryckaren Tengil, som en bild på det egna partiets arbete och ambitioner.

Det fräcka, som jag ser det, är hur man använder sig av världens mest kända och älskade barnboksförfattare, för att ge sin egen bild av "svenskheten" legitimitet. Samtidigt bortser Söder fullständigt från det väl dokumenterade faktum att Astrid Lindgren stod för varje människas lika värde. Hon tog alltid de svaga och utsatt i försvar och var tydlig antinazist.

På kunskapscentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby finns en mycket bra och informativ utställning om Astrid som person, där bland annat hennes verksamhet och ställningstagande under Andra Världskriget skildras.

Astrid Lindgren stod ungefär så långt från Sverigedemokraternas idéer som det är möjligt. Därför är det en historielös fräckhet när Sverigedemokraterna nu försöker använda Astrid Lindgren som förkläde för att sprida sin propaganda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utmärkt skrivet!
Tänk att toleransens förespråkare nummer 1, Astrid Lindgren, kidnappas av intoleransens härförare. Det är en skymf.
Jag vill också tipsa om mitt eget bloggande i ämnet: www.astridlindgrensnas.wordpress.com

Gudrun sa...

Tack! Jag har läst ditt blogginlägg - som alltid välformulerat!

Skicka en kommentar