måndag 19 oktober 2009

Äntligen rättvisa för personer med ätstörning i norra länet!

De som bor i norra delarna av Kalmar län och lider av ätstörningar har inte likvärdig vård med dem som bor i södra länsdelen. Detta är något som vi i landstingsalliansen år efter år har lyft i våra budgetyrkanden. Och år efter år har den rödgröna majoriteten avvisat våra förslag, trots att vi har haft finansieringen klar.

Inte minst vänsterpartisten Thomas Markljung från Västervik har försvarat majoritetens avslag. Jag har haft åtskilliga debatter, där han har påstått att det i själva verket inte är några problem att unga tjejer och killar från norra länet inte kan få mer kvalificerad vård och behandling på nära håll. Man har ju löst det från fall till fall - ibland genom att skicka personen ifråga till Kalmar (14 mil från Västervik och Vimmerby) eller Linköping (tio mil bort).

Inte så lätt att bedriva exempelvis ätträning som dagvård med sådana avstånd, kan tyckas ...

Idag går samma Thomas Markljung (V) ut i Västerviks-Tidningen och Radio Kalmar och är "väldigt glad för att ha fått till den här satsningen", genom att majoriteten nu lägger en miljon till barnkliniken och barn- och ungdomspsykiatrin i Västervik för att de ska lösa problemet.

Men Thomas, om våra upprepade förslag under tidigare år inte var grundade på ett faktiskt behov, som du försökte påskina i debatten, varför är du då så glad över att majoriteten har skakat fram pengarna nu? Var det för att du förutsåg att vi skulle återkomma med förslaget om likvärdig vård av ätstörningar för norra länsdelens befolkning ända tills vi fått igenom det? Självklart tyckte du att det var bättre att förekomma än förekommas!

- Inte ett budgetfullmäktige till då jag tvingas försvara det här orimliga missförhållandet, har du säkert tänkt. Jag kan förstå att du är både glad och lättad!

Som jag uttryckte det i intervjun med Radio Kalmar: - "Det är välkommet att de (majoriteten) äntligen har fallit till föga" (för våra argument).

Men framför allt är det ett viktigt och riktigt beslut för likabehandlingen av dem som lider av ätstörningar, som nu kommer få möjlighet till bättre vård och behandling i närområdet.

http://www.sr.se/kalmar/nyheter/artikel.asp?artikel=3177182

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar