fredag 8 mars 2013

Svek mot unga vuxna som behöver stöd

I Landstinget i Kalmar län har det i några år funnits något som heter Unga Vuxna-mottagningar.

Tanken var att de skulle vara platser där landstingets psykiatriska kompetens skulle samverka med kommunernas psykosociala kompetens. Kuratorer, psykologer, psykiatrisjuksköterskor och vid behov behov psykiatriläkare skulle jobba sida vid sida och ge stöd till unga i åldrarna c:a 16-25 år. De skulle inte själva behöva grubbla över om deras problem var av psykosocial eller psykiatrisk karaktär för att söka till rätt instans. Alla skulle mötas av en öppen famn, "du har kommit rätt, vi ska hjälpa dig till rätt person".

På flera platser i länet fungerade det alldeles utmärkt. Västervik var ett sådant. På senare tid har det dock ryktats att mottagningen var på väg att stängas. Nu går landstinget ut med ett pressmeddelande, som inte kan beskrivas som annat än ett dribblande med ord.

Man fortsätter ta emot unga vuxna, men de hänvisas till psykiatrins ordinarie mottagningar, inte till Unga Vuxna-mottagningen. Nu ska man återigen tvingas fundera över om man ska till barn- eller vuxenpsyk eller rent av till en kurator på kommunen eller en psykolog på Hälsocentralen.

Om man måste organisera om, varför då slå sönder det som fungerat bra? Varför inte bygga vidare på det och göra det ännu bättre? En dörr in för alla, vare sig det är kroppen eller själen som gör ont, en Ungdomshälsa, vore modellen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar