fredag 10 juli 2009

Hem till Tanzania


Så har jag då äntligen kommit hem till Tanzania igen, efter två och ett halvt år hemma i Sverige. Det är inte konstigt att detta land gör så djupa intryck, med sina fantastiska, glada, vänliga, hjälpsamma och gästfria människor och sin otroliga natur. Efter att ha bott och arbetat i landet i fyra år och åtskilliga besök här sedan dess, så sitter Afrika under huden och det känns verkligen som att komma till sitt andra hem.

Den här gången började vistelsen med en vecka i norra Tanzania, med Moshi som utgångspunkt. Staden ligger vid foten av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, där den högsta toppen på den snötäckta vulkankäglan ligger på 5695 m ö h.


En vanlig syn i Afrika är de små pick-up-bilarna med fullastade flak. Det är egentligen inte tillåtet att transportera människor på detta sätt, men ack så vanligt ändå, i brist på andra transportmedel, men med livet som insats ...


Lotta, Gustaf och jag gjorde en dagsvandring på Kilimanjaro. Det var en fantastisk upplevelse att vandra genom bergsregnskogen på Kilimanjaros sluttningar.

Ett vackert vattenfall i regnskogen.

Träden är överväxta med mossa, ormbunkar, lavar och blommor, här en streptocarpusliknande variant.
Välkomna till Mandara Huts, 2720 m ö h! Det var en prestation som känns fullt tillräcklig för mig. Uppe på denna nivå var det högst 6-8 grader, blåsigt och disigt, så vi åt vår matsäck kvickt och begav oss ned på lägre och mer behagliga nivåer igen.

Min man Anders och hans gäng, som bestigit Kilimanjaros högsta topp, kom ned från berget följande dag. På kvällen firade vi tillsammans med hela gänget med guider, kockar och bärare, som med sång och dans lockat och puffat dem upp den sista biten!


En tur till de berömda nationalparkerna är obligatorisk när man är i Tanzania. Lake Manyara och Ngorongorokratern ligger inom bekvämt räckhåll från Moshi. Lake Manyara vimlar av djur, som denna elefantflock.


Gifaffer och zebror trivs ihop.

Anders, Gabriel och jag uppe på den cirka 25 m breda kanten till Ngorongorokratern. Det var riktigt kyligt och omkring 2400 m ö h.
På verandan till Ngorongoro Crater Lodges restaurang höll det till en liten bushbaby, som var lika nyfiken på oss människor som vi på den! Det var en fantastisk upplevelse att få komma en sådan så nära och till och med nudda vid den mjuka pälsen. I Mchukwi har vi ofta hört deras skrik och deras dunsar på taket, men aldrig fått se de skygga djuren.
Den fantastiska utsikten vid gryningen från vårt rum på Ngorongoro Crater Lodge

Innan vi for ned i kratern besökte vi en maasaiboma och fick studera deras sång, dans och berömda hopp på nära håll.

Det finns otroligt mycket vilda djur nere i kratern. Dessa båda lejoninnor med tre ungar hade kalas på en zebra bara några meter från vägen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar