torsdag 22 september 2011

Svårt att få kontakt med tandläkare på jourtid

I olika sammanhang dyker frågan om jourtandvård upp. Det är svårt att hitta information om hur man kommer i kontakt med tandvården vid exempelvis tandvärk eller utslagna eller frakturerade tänder på kvällar, nätter och helger.

Ringer man sjukvårdsupplysningen säger en telefonsvararröst att man kan söka information på 1177.se, men där får man ingen träff, vare sig på sökorden jourtandvård, tandvårdsjour, jourtandläkare eller tandläkarjour.

Sjukvårdsupplysningen ger besked om att ingen tandläkare finns tillgänglig nattetid. Man får klara sig med smärtstillande tabletter till nästa dag och då uppsöka sin vanliga tandläkare, som vanligtvis brukar lösa akuta problem dagtid.

På helgerna kan man enligt sjukvårdsupplysningen ringa till 112, dvs SOS Alarm, mellan kl 9-10.30 för att boka tid hos en jourtandläkare någonstans i länet. Vilka tider eller var tandläkarjouren tar emot sina patienter framgår ingenstans. Sköterskan på sjukvårdsrådgivningen säger att hon tror att det finns jourtandläkare på sjukhusorterna, men inte vilka tider de har mottagningen öppen på helgerna.

Det kan för många kännas väl dramatiskt att behöva ringa 112 om man har tandvärk. Man har ju fått lära sig att man inte ska använda 112 mer än i yttersta nödfall. Å andra sidan kan man tycka att rådgivning kring akuta tandvårdsproblem borde kunna ges under mer än en och en halv timme på helgförmiddagar.

Eftersom tänderna är en del av kroppen, vore det rimligt att information om och tillgänglighet till akut tandvård vore lika enkel och lätttillgänglig som när det gäller ett stukat knä eller en värkande mage.

Vid nästa veckas landstingsfullmäktige ställs därför följande fråga till Jessica Rydell (MP), som är det landstingsråd som ansvarar för tandvården:

- Vilka åtgärder kommer du att vidta för att det ska bli lättare att hitta fram till aktuell jourtandläkare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar