onsdag 15 augusti 2012

Vad händer med specialistmottagningarna i Vimmerby?


Specialistmottagningarna i Vimmerby kan nu vara i farozonen, när sjukhusklinikerna i Västervik tvingas spara. Det skulle drabba många kroniskt sjuka i Hultsfreds-Vimmerby-området.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen går mot underskott uppåt 100-miljonersklassen. De har i uppdrag att komma i balans. Därför pågår ett arbete på sjukhusen för att hitta sparförslag. Jag har från olika källor på sjukhuset Västervik fått höra att den verksamhet som ligger utanför sjukhusen, som specialistmottagningarna i Vimmerby, är bland det som är lättast att skära bort.

En stängning av specialistmottagningarna i Vimmerby skulle innebära att patienter från Hultsfreds och Vimmerby kommuner tvingas åka avsevärt längre. För Virserumsbor blir det i stort sett dubbelt så lång sträcka. Det blir även en ökad belastning på miljön och längre frånvaro från arbete och skola.

Jag är orolig för att mycket av den service som idag finns till invånarna i Hultsfreds- och Vimmerby-området kan försvinna, utan att vi ens får möjlighet att fatta politiska beslut om det. Den rödgröna S-V-MP-majoriteten har tidigare undanhållit en rad förändringar runt om i länet från politiska beslut. Dit hör t ex nedläggningen av ett tiotal distriktssköterskemottagningar och flytten av primärvårdsjouren i Oskarshamn från sjukhuset till Slottsgatan, med efterföljande problem.

Landstingsrådet Lena Segerberg (S) har tidigare på mina upprepade frågor svarat att specialistmottagningarna ska vara kvar. Jag förutsätter att det löftet fortfarande gäller, men det måste uppenbarligen förmedlas till klinikerna.

Jag kräver att de förslag som tas fram på klinikerna samlas ihop för politisk avvägning, ur ett befolkningsperspektiv. Det är det enda demokratiskt godtagbara. Då kan den som genomför förändringarna ställas till svars vid kommande val, men det är väl det som majoriteten vill undvika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar