onsdag 29 april 2009

Tunt och undanglidande om ojämlik hjärtsjukvård

Igår, den 28 april, debatterade landstingsfullmäktige min interpellation om vad majoriteten gör för den ojämlika hjärtsjukvården i Kalmar län.
Hjärt-Lungfondens Kvinnohjärtindex publicerades i samband med Internationella Kvinnodagen den 8 april. Den visade att i samtliga undersökta fyra behandlingsformer vid akut hjärtsjukdom så underbehandlades kvinnor i Kalmar län kraftigt jämfört med män.

Under förra mandatperioden startade den dåvarande borgerliga majoriteten ett projekt för jämställd vård, som fick stor uppmärksamhet nationellt. Den nuvarande socialistiska majoriteten avslutade det förra året, för att istället följa frågorna inom ordinarie verksamhet genom indexmätningar.

Landstingsrådet Lena Segerberg (S) hänvisade till landstingets årsredovisning 2008, som också ligger på fullmäktiges bord. Där står några rader om att projektet Jämställd vård avslutats i mars och att medvetenheten om jämställdhetsarbetet ökat genom projektet. Frågan om vilken vård män och kvinnor får ska hädanefter betraktas som en patientsäkerhetsfråga, läste Lena.

Men hon gled snabbt förbi ett viktigt ord, nämligen att medvetenheten ökat något. Min minnesbild är att projektet i själva verket främst nått fram till högre chefer, men inte hunnit tränga ut i verksamheten. Och i årsberättelsens kapitel om patientsäkerhet finns inte ett ord om hur man arbetar med jämställd vård.
Lena Segerberg drog också fram en tunn, utspridd hagelskur av utvecklingsprojekt som berör jämställd vård. De områden som berörs är rehabilitering, urinvägsinfektion, tonsillit, kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma, hjärtsvikt, stroke och hepatit B och C.
Inget projekt handlar om akut hjärtsjukdom. En sextiondel av utvecklingspengarna går till projekt om jämställd vård. Och det framgår inte om det gäller jämställd vård ur ett genusperspektiv eller mellan olika samhällsgrupper.
"Vi vill inte styra, projekten ska komma underifrån", sa landstingsrådet Johnny Petersson (V). Först efter att jag upprepat min fråga om han var nöjd med hur läget med jämställd vård ser ut, svarade han undanglidande att han var nöjd med att 1000 medarbetare lärt sig ett forskningsinriktat arbetssätt!
Tunt och undanglidande från majoriteten alltså. Inget att vara stolt över för partier som kallar sig feminister, kan man tycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar