onsdag 15 april 2009

Interpellation om ojämlik hjärtsjukvård

Interpellation till Lena Segerberg
Ojämlik hjärtsjukvård – vad gör majoriteten?

I samband med Internationella Kvinnodagen den 8 mars uppmärksammade Hjärt- och Lungfonden att kvinnor underbehandlas när det gäller hjärtsjukvård. Landstinget i Kalmar Län hörde till de landsting där olikheterna var som störst. I samtliga kontrollerade behandlingsformer fick kvinnor stå tillbaka i förhållande till män.

Under förra mandatperioden startade den dåvarande Alliansmajoriteten ett projekt för jämställd vård, ett projekt som fick mycket positiv respons även nationellt. Den nuvarande majoriteten avslutade projektet. Istället skulle utvecklingen följas genom indexmätningar. Någon organisation för att hantera eventuella påvisade skillnader finns dock inte.

Genom Socialstyrelsens rapport om hjärtsjukvården, som presenterades i slutet av mars, har vi ytterligare ett index som konstaterar samma ojämlikhet i hjärtsjukvården. Men vad hjälper det, när det inte finns någon organisation eller plan för hur man ska komma tillrätta med problemet? Hur många indexmätningar behövs för att majoriteten ska komma till skott?

I ett svar på en insändare jag haft införd i flera av länets tidningar svarade Ann Hellenborg (MP) och Lena Segerberg (S) att landstingsmajoriteten har flera projekt på gång för att förbättra jämställdheten i vården. Jag har försökt ta reda på vilka sådana projekt som pågår inom landstinget, och som syftar till att rätta till ojämlikheter i vården, men inte lyckats.

Trettio miljoner kronor av det överskott som landstinget åstadkom under Allianspartiernas ledning har avsatts för forskning och utvecklingsprojekt.

Med anledning av detta skulle jag vilja ha svar på följande frågor:

Hur många av dessa trettio miljoner går till projekt för att kvinnor ska få behandling som är likvärdig den som män får?
Vilka diagnosgrupper har man riktat in sig på?
Vilka personalkategorier är engagerade?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar